1251151110_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Uudenkaupungin teatterin syksyn ensi-illat. Neil Hardwickin Sisko ja sen veli kertoo 30-vuotiaista sisaruksista Tuijasta (Sinna Suvitie) ja Immusta (Seppo Kylander). Tuija on bingoemäntä ja Immu on ollut kymmenen vuotta kirjoilla yliopistossa. Stephen Kingin Piina (Misery, 1987) valmistui elokuvaksi 1990. Sen ohjasi Rob Reiner. Kathy Bates (Annie Wilkes) sai suorituksestaan parhaan naispääosan Oscarin.

Uudenkaupungin Teatteri tekee kaikkien aikojen parasta vuottaan

UU 25.8.2009 – Uudenkaupungin teatterin katsojamäärä lähentelee tänä vuonna kaupungin väkilukua. -Keväällä mentiin lujaa, yhteeensä 7365 lippua meni kaupaksi. Kesäteatterina esitetty Pelastakaa Röllimetsä toi 825 katsojaa lisää, laski teatterin johtaja Jari Luolamaa. Teatterin vauhtiin on selvä selitys, Heli Laaksonen. Laitilalaisen runoilijan näytelmän valinta ohjelmistoon oli napakymppi.

Kevään ohjelmisto olikin sellainen, että pienemmät katsojaluvut olisivat olleet teatterilaisille pettymyksiä. Ensi-illoista Heli Laaksosen Lukkosulaa ja lumpeekukkia varattiin loppuun ja myös myytiin loppuun. Jatkajana musikaali Sound of Music teki sen mitä odotettiin, toi vajaan parituhatta katsojaa.

-Rölli ei mennyt niinkuin odotimme, ja niinpä ensi kesänä kesäteatterissa ei ole lastennäytelmää, vaan jotakin muuta, kertoi Luolamaa. -Lasten ja nuorten parissa tehdään toki työtä tulevaisuudessakin.

Syksyn ensimmäinen ensi-iltanäytelmä pitää katsojaluvut edelleen huipussa. Neil Hardwickin Sisko ja sen veli (ensi-ilta 9.10.) ei esittelyjä juuri kaipaa. Uudenkaupungin teatteri on ensimmäinen teatteri, jossa suosittu tv-sarja on otettu teatteriohjelmistoon. Hardwickin kirjoittaman sarjan pohjalta näytelmän on dramatisoinut ja ohjannut teatterinjohtaja Jari Luolamaa. Esitykseen on kerätty kuudesta jaksosta parhaat palat ja ”vähän on kirjoitettu uuttakin”.

Sisko ja sen veli on suosittu ja siitä kertoo 2300 jo varattua lippua. Uudenkaupungin teatteriin voi varata lipun nyt myös kaupungin matkailutoimistosta.

Syksyn toinen ensi-ilta (21.11.) on kauhumestarin Stephen Kingin Piina (Misery, 1987) pienellä näyttämöllä. Näytelmän ohjaa Lea Myllymäki. Jo esikoisestaan Carrie tunnetun Kingin läpimurto tapahtui romaanilla Hohto (The Shining, 1977), josta Stanley Kubrick teki yhden kauhuelokuvien klassikon. Kingin tavaramerkki on viedä tarinoissaan tavalliset keskiluokkaiset ihmiset mitä epätavallisimpiin tapahtumiin ja maailmaan, jossa arki muuttuu yllättäen kauhuksi.

Teatteri on näkyvästi esillä myös ensi lauantain Tul toril -tapahtumassa. Lukkosulaan ja lumpeekukkiin saa lipun teatterin vaunulta lasten lipun hinnalla, siis kymmenellä eurolla. Torilla ja Uudessakaupungissa vierailee lauantaina Viron kansallisteatterin Jürgen Kajak Kiisasta.

Teatterissa tapahtuu jo ennen varsinaisia ensi-iltoja, kun Heli Laaksonen aloittaa runokiertueensa Vartti yli kevät Uudestakaupungista 4.9. klo 19.15. Kevään kiertueen nimi oli Varttia vaille kevät.