Itämeren syvän veden tila on heikentynyt

Selkämerellä syvän veden suolapitoisuus on kasvanut ja syvänteiden ravinnepitoisuudet ovat edelleen kasvussa.

UU 25.8.2009 - Suomen ympäristökeskuksen merentutkimusalukset Aranda ja Muikku ovat palanneet Itämeren pääaltaan, Suomenlahden, Saaristomeren, Ahvenanmeren, Selkämeren ja Perämeren kattavilta tutkimusmatkoiltaan. Itämerellä pääaltaan hapettoman ja rikkivetyä sisältävän syvän veden alueen laajuus ja paksuus ovat kasvaneet. Sen sijaan Suomenlahden tila on parantunut ja se on paras kymmeneen vuoteen, vaikka läntisen Suomenlahden syvillä pohjilla hapettomuutta esiintyykin.

Arandan havaintojen mukaan varsinaisella Itämerellä hapettoman ja rikkivetypitoisen syvän veden alue on laajentunut ja paksuuntunut. Suurin osa yli 100 metriä syvästä vesikerroksesta on vailla happea ja rikkivetyä on runsaasti. Paikoitellen rikkivetyä tavataan jo 80 metrissä.

Itämeren syvän veden suolapitoisuus on edelleen kasvanut viime vuoden elokuuhun verrattuna. Tämä näkyy erityisesti Ahvenanmerellä ja Selkämerellä. Myös Perämeren syvänteissä suolapitoisuuden kasvu on jatkunut ja vastaavasti happipitoisuus on alentunut. Tosin minkäänlaisesta happikadosta ei voi puhua, sillä Pohjanlahden syvän veden planktonyhteisö voi hyvin; päinvastoin kuin varsinaisella Itämerellä.

Selkämeren ja Perämeren syvänteiden ravinnepitoisuudet ovat edelleen kasvussa. Tämä johtuu mahdollisesti Itämeren syväveden virtaamisesta Ahvenanmeren kynnyksen yli Pohjanlahdelle. Meren pintakerroksessa ravinnepitoisuudet olivat normaalin alhaisia varsinaisella Itämerellä, Suomenlahdella ja Perämerellä. Elokuussa ravinteet ovat pääosin sitoutuneet kasviplanktonbiomassaan.

Arandan tutkimusalueilla sinileviä havaittiin enää pieniä määriä vesimassaan sekoittuneena Suomenlahdella sekä pohjoisella Itämerellä. Myös mahdollisesti haitallisia Heterocapsa triquetra ja Dinophysis acuminata -panssarisiimaleviä esiintyi vähän.

Cercopagis pengoi -petovesikirppu oli yleinen Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä. Myös nopeasti levinnyttä tulokaslaji Evadne anonyxia -vesikirppua tavattiin samoilla merialueilla. Vesikirput ovat muutenkin runsastuneet viime vuosina. Kokonaisuudessaan eläinplanktonlajiston koostumus ja runsaus olivat tavanomaiset.