1251283038_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Afganistan, Khyber, 1955

Asiallisesti ottaen puhun omasta kokemuksestani. Yksikään suomalainen täyspäinen sotilas ei lähde ulkomaille kansainvälisiin tehtäviin kuolemaan. Omasta kokemuksesta tiedän että yksikään täyspäinen suomalainen palkkasotilas ei lähde ulkomaille viemään demokratiaa tai omaa uskontoaan. Sinne on lähdetty tienaamaan parempaa palkkaa”. ”Lähes jokainen YK-sotilas toi Lähi-Idän keikoilta koti-Suomeen komean ja kalliin henkilöauton – tai kaksi”.

Valtiovararainministeri Jyrki Katainen veti liikkuvat taakse: ”Afganistanissa voi tulla lisätappioita”

UU 26.8.2009 – Kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Turussa puhunut valtiovarainministeriö Jyrki Katainen on varoittanut suomalaisia Afganistanissa olevien kriisinhallintajoukkojen mahdollisista miestappioista. Kataisen mukaan Afganistanissa on kysymys terrorismin vastaisesta kamppailusta.

Katainen ei ole asiansa kanssa yksin, vaan kuukausi sitten puolustusvoimain komentajan tehtävät vastaanottanut Ari Puheloinen on tunnustanut, että Suomi saa varautua miestappioihin Afganistanissa. Puheloisen mukaan kriisinhallinnan riskit maassa ovat nousseet. Upseeriliiton puheenjohtaja Harri Westerlundin mukaan Suomen rauhanturvaajien tehtävätilanne Afganistanissa ”muistuttaa” sotaa.

Valtiovarainministeri Kataisen kannanotto sai kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd) kuohahtamaan, että kriisinhallintatehtävissä tulevia henkilötappioita ”enemmän on kuitenkin pelättävä Kataisen päättömiä puheita, joilla hän viimeisenä eurooppalaisena haluaa liittää meidät George W. Bushin terrorismin vastaiseen sotaan”. Tuomioja ei hyväksy amerikkalaista sotaretoriikkaa, jota ilman suomalainen turvallisuuspolitiikka on tähän asti tullut toimeen – vaikka eurooppalaiset ”kiitettävästi solidarisoituivat terroristien hyökkäyksen kohteeksi joutuneiden amerikkalaisten kanssa”.

-Kyse ei ole vain sanoista vaan ymmärryksestä niiden takana. Kansainvälistä yhteistyötä terrorismia vastaan on jatkettava kaikin toimivin keinoin. Niihin kuuluvat tarvittaessa myös poliisitoimet ja sotilaallinen voimankäyttö, mutta vain tai edes ensi sijassa niiden varassa ei tuloksia saavuteta, kirjoittaa Tuomioja blogissaan.

Rauhanseminaari ja keskustelutilaisuus Uudessakaupungissa 29.8. klo 13-16. Kulttuurikeskus Cruselli, Kullervonkatu 11.