1251355911_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Yhteysalus Aurora. Kuva: suomiopas.fi.

Saariston yhteysalukset maksuttomia kaikille syyskuusta alkaen

UU 27.8.2009 - Saariston yhteysalusliikenteestä tulee kaikille maksutonta. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus yhteysalusliikenteen maksuttomuudesta tulee voimaan syyskuun alussa. Saariston yhteysalusten liikennettä hoitavat Merenkulkulaitos ja Tiehallinto.

Merenkulkulaitoksen järjestämä yhteysalusliikenne on tähän saakka ollut saariston pysyvälle asutukselle maksutonta ja muulle liikenteelle maksullista. Tiehallinnon lautat ovat kaikille maksuttomia.

Muutoksen taustalla on korkeimman hallinto-oikeuden kesällä antama päätös, jonka mukaan Merenkulkulaitoksen yhteysalusliikenteen maksut ovat liiketaloudellisin perustein määriteltyjä maksuja. Nämä maksut eivät valtion maksuperustelain mukaan voi olla alikatteellisia tai ilmaisia.

Saaristolaki kuitenkin edellyttää, että saariston vakinaisella väestöllä on oltava käytettävissään tarpeelliset ja ilmaiset tai hinnaltaan kohtuulliset liikenne- ja kuljetuspalvelut. Tällöin yhteysalusliikenteen maksuttomuus on kaikille tasapuolinen ratkaisu.

Yhteysalusmaksujen poistaminen vähentää valtio tuloja vuosittain noin 365.000 euroa.

Yksityiset liikennöitsijät, joita Merenkulkulaitos tukee, perivät edelleen maksuja. Ne poistuvat myöhemmin, kun maantielauttojen, yhteysalusliikenteen ja Suomenlahden saariston liikennepalveluissa siirrytään palvelusopimuksiin.