1251472747_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kallioperäkartoitusta Merenkurkun saaristossa. Kuva: Jukka Ojalainen, GTK.

Somerolaisryhmän malmilöytö toi 4000 euron pääpalkinnon

Mynämäeltä löytyi kulta-, kupari-, nikkeli- ja palladiumpitoisia lohkare- ja kallionäytteitä. Turkulainen löytäjä sai 1500 euron tunnustuspalkinnon.

UU 28.8.2009 - Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) järjestämä ja viime vuoden ajan käyty valtakunnallinen kansannäytekilpailussa on ratkennut.

Pääpalkinnoista toinen meni Jalmari Tammelalle Kittilästä ja toinen ryhmälle Seppo Virtanen, Heikki Helle ja Matti Mikkola Somerolta. Kumpikin pääpalkinto on 4000 euroa. Virtasen malminetsintäryhmä teki löytönsä Ypäjältä, joka on uusi alue Lounais-Suomessa.

GTK myönsi turkulaiselle Veli-Matti Koivulalle 1500 euron suuruisen tunnustuspalkinnon Koivulan Mynämäeltä keräämistä kulta-, kupari-, nikkeli- ja palladiumpitoisista lohkare- ja kallionäytteistä. Näytteissä oli kultaa 2–2,5 grammaa ja palladiumia gramman verran tonnissa sekä kuparia 2–3 prosenttia ja nikkeliä 0,25–0,35 prosenttia. Palladiumpitoisuudet ovat 1g/t luokkaa.

Lisätietoa Lounais-Suomen kultavyöhykkeeseen


Toisen pääpalkinnon saanut Virtasen malminetsintäryhmä on löytänyt hyviä kultamalmiviitteitä uudelta alueelta Ypäjältä. Löydös on kalliossa oleva vaikeasti tunnistettava malmiutunut vyöhyke intermediäärisessä vulkaniitissa. Virtasen ryhmän lähettämässä näytteessä oli korkea kultapitoisuus, 15 grammaa tonnissa kiveä. GTK:n ottamissa tarkistusnäytteissä kultaa on ollut keskimäärin lähes 10 grammaa tonnissa. Lisäksi Virtasen ryhmä on löytänyt eri paikasta todennäköisesti samaan jaksoon liittyvän mineralisoituneen lohkarekeskittymän, missä kalliokohteesta poiketen on runsaasti arseenikiisua ja vahva kvartsijuoniverkosto.

GTK on käynnistänyt kartoitukset alueella ja tehnyt tutkimusvarauksen. Kartoitusten ja tutkimusten perusteella on todennäköistä, että Virtasen ryhmän uudet löydökset kuuluvat GTK:n tutkimaan Someron–Tammelan kultavyöhykkeeseen, jonka malmipotentiaalia uudet löydökset lisäävät huomattavasti.

Pääpalkintojen lisäksi GTK palkitsi neljä kiviharrastajaa 1 500–1000 euron tunnustuspalkinnoilla sekä jakoi 500–250 euron harrastepalkintoja 29 henkilölle. Uuden lupaavan lähettäjän palkinnon 500 euroa sai Cristian Merikanto
Pirkkalasta. Kansannäytepalkintojen yhteissumma 22.500 euroa jaettiin 36 palkitulle. Kiviharrastuksesta kiinnostuneet kansalaiset lähettivät GTK:lle viime vuonna aikana lähes 6.900 malmi-, teollisuusmineraali-, luonnonkivi- ja korukivinäytettä, joista noin kolmasosa tutkittiin tarkemmin. Laajempia maastotutkimuksia tehtiin tai tullaan tekemään noin 20 malmiviitteen perusteella.