Norjalaisen sähköautoyrityksen pelastaneen akkuyhtiön pääomistajat pietarilaisia miljardöörejä

UU 28.8.2009 – Uudessakaupungissa valmistukseen tulevan norjalaisen Th!nk City sähköauton valmistajan Think Globalin pelastajaksi ja suurimmaksi omistajaksi (31 prosenttia) nousi yhdysvaltalainen Ener1, jonka tytäryhtiö Enerdel valmistaa sähköauton litiumioniakut. Ener1:n pääomistajat ovat pietarilaiset liikemiehet ja miljardööriveljekset Boris Zingarevitsh ja Mihail Zingarevitsh. Miljardien omaisuutensa miehet ovat tehneet metsäteollisuudessa. He omistavat muun muassa Ilim Pulp -yhtiön. Asiasta kertoi tänään Uusi Suomi.

Zingarevitshin veljekset yhdistetään myös Venäjän presidenttiin Dmitri Medvedeviin ja pääministeri Vladimir Putiniin. Presidentti Medvedev on toiminut Ilim Pulpin juristina ja omistanut viidenneksen yhtiöstä. Veljespari oli aikanaan ostamassa liverpoolilaista jalkapalloseuraa Evertonia. Zingarevitshit myivät puolet Ilim Pulpista International Paper -yhtiölle ja saivat kaupasta 450 miljoonaa euroa.

Uudenkaupungin autotehdas sai kokea venäläistappion, kun se ryhtyi yli kymmenen vuotta sitten valmistamaan Ladaa. Autoja valmistui 1996-1998 noin 14.000. Euro-Ladat eivät menneet kaupaksi länteen hansikaslokerossa olleesta kaviaaripurkista huolimatta. Hanke kuului kuuluisaan Avva-projektiin, jonka järjesteli venäläisen rosvokapitalismin kummisetä Boris Berezovski. Venäjä uudisti autoteollisuuttaan ja tarjosi työtä suomalaisille. Autotehdas taas halusi Venäjälle Opelilla, jonka valmistus oli Avva-käsikirjoituksen sivujuoni.

Yhdysvaltojen hallinto on asettanut tavoitteeksi miljoona sähköautoa vuoteen 2015 mennessä. Akunvalmistaja Ener1:lle se merkitsee jättimarkkinoita. Tällä hetkellä sillä on 15 henkilöauto- tai aseteollisuuden asiakasta ja 90 muuta asiakasta. Ener1:n tavoittelee noin 350 miljoonan euron siivua energiaministeriön energiarahakakusta.