Kalastuspuisto-ohjelma Pietarin kalansaalis hankenikkareille

Itse puiston perustamisesta päättänee ympäristöministeriö.

UU 28.8.2009 - Vakka-Suomen kalastuspuisto on yksi Suomen 11 elinkeinokalastuksen kalatalousryhmästä ja tukialueesta. Sille on myönnetty rahoitusta kolmeksi vuodeksi vuosittain 270.000 euroa. Käytännössä kalastuspuistohanketta hoitaa Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakka ry, joka on yksi Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston Leader-toimintaryhmä.

Ravakan kalastuspuisto-ohjelman pääpaino on elinkeinokalatalouden kehitys- ja yhteistyöhankkeissa. Ohjelmasta on myönnetty tukea toistaiseksi 241.134 euroa seitsemälle eri hankkeelle.

Seitsemän hanketta

Hankkeista merkittävin on Lounais-Suomen kalatalouskeskus ry:n hanke Ongelmahylkeiden kohdennettu metsästys, joka saa kolmen vuoden aikana yhteensä 99.000 euroa. Hankkeen toteutus alkaa tänä syksynä.

Saman hakijan hanke Kalavesiä ammattikalastajille ja kalastusmatkailulle saa 17.900 euroa. Hanke välittää vesialueiden omistajatietoja ammattikalastajille ja kalastusmatkailuyrittäjille. Uudenkaupungin kalastusalue kunnostaa ensi vuoden loppuun mennessä kaksi veneluiskaa (Humalkari Lokalahdella ja Ketteli Pyhämaassa) käyttökuntoon 7.265 eurolla. Pyhämaan kalastajaseura hankkii 5.238 eurolla varusteita Pyhämaan Pitkäluodon kalasataman uusiin satamaliikelaitokselta saamiinsa tiloihin.

Uusikaupunki tekee Netissä Nappaa – elinkeinokalatalouden paikkatietojärjestelmän tänä ja ensi vuonna 82.481 eurolla. Kysymys on internet-tietokannasta ja Vakka-Suomen kalatalouden eri toimintojen kartasta, esimerkiksi apajapaikoista ja lupa-alueista. Kartasta löytyvät myös veneluiskat ja kalakaupat.

Uudenkaupungin Yrittäjät ry:n hankkeessa ”luodaan” silakasta gourmet-ruokaa järjestämällä silak-kurmee reseptikilpailu. Mausteiksi tarvitaan 5.500 euroa. Saaristomeren ammattikalastajat ry selvittää silakan rysäkalastajien mahdollisuudet yhteistoiminnan käynnistämiseen ja yhteisen pakkasvaraston rakentamiseen. Selvitykseen kuluu tänä vuonna 15.000 euroa.

Ravakka ry on myöntänyt itselleen 8.750 euroa Vakka-Suomen kalastusmatkailun kehittämissuunnitelmaan. Hankkeessa tehdään selvitys kalastusmatkailun nykytilasta ja ”suunnitelma siitä miten alaa pitäisi viedä eteenpäin”.

Vohdensaaren koulu hankeasiamiehelle

Kalastuspuiston hankeasiamiehenä toimii Petri Rannikko. Hän on yhdessä toisen tarjoajan kanssa tehnyt tarjouksen Uudenkaupungin kaupungin myyntiin panemasta Vohdensaaren koulukiinteistöstä. Tarjouksessa on esitetty alueen kehittämistä kalastusteemaiseksi kokous-, näyttely-, majoitus- ja matkailukokonaisuudeksi. Uudenkaupungin kaupunginvaltuusto päättää kaupasta ensi maanantaina. Kaupunki perustelee myyntiä asianomaisille tarjoajille juuri kalastusteemalla.

Kalastuspuistoa koskevaa lainsäädäntö puuttuu

Kalastuspuisto” on siinä mielessä kummajainen, että sitä koskevaa lainsäädäntöä ei ole toistaiseksi olemassa. Kalastuspuisto ei ole määriteltävissä hallinnolliseksi, fyysiseksi tai alueelliseksi kokonaisuudeksi. Siihen voi kuulua lähinnä asianomaisten neljän kunnan omistamat merelliset maa- ja merialueet. Valtion ja yksityisten omistamia maa- ja merialueita ei voitane oikeudellisessa mielessä liittää kalastuspuistoon.

Kalastuspuiston mahdollinen perustaminen kuuluu ensisijaisesti maankäyttö- ja rakennuslain piiriin ja sen hyväksymisestä tarkoitukseensa päättää ympäristöministeriö. Kalastuspuistolla täytyynee olla myös käyttö- ja hoitosuunnitelma.