1251652365_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ennätystiivis talo on 40-50 kertaa tiiviimpi kuin tavanomainen pientalo.

Talo kuin pullo

Maailmanennätys talon tiiveydessä Suomeen

UU 30.8.2009 – Ennätystiivis talo on valmistumassa Mäntyharjulle. Suutarinen Yhtiöiden ja SPU Systems Oy:n kehittämän passiivitalon ilmatiiveysluvuksi on mitattu 0,09. Mittaukset suorittaneen VTT:n mukaan kyseessä on Suomen ennätys ellei jopa maailmanennätys.

Mäntyharjun passiivitalon johtavana ajatuksena on ollut mahdollisimman ilmatiivis ulkovaippa. Talon lämmöneristeenä on käytetty SPU-eristeitä sekä SPU-passiivikattoelementtejä. Talon sandwich-rakenteiset passiiviseinäelementit ovat U arvoltaan eli lämmön läpäisykertoimeltaan alle 0,1. Etukäteen on arvioitu talon tarvitsevan lämmitykseen vain 10-15 prosenttia tavallisen pientalon tarvitsemasta energiasta.

Energiatehokkaiden rakenteiden lisäksi talon ennätystiiveys on seurausta erityisesti onnistuneesta suunnittelusta ja huolellisesta toteutuksesta. Polyuretaanivaippa kiertää täysin yhtenäisenä yläpohjasta seinään ja seinästä alapohjaan. Talon elementtiliitokset on tehty innovatiivisella tavalla ja läpiviennit on minimoitu. SPU-risteillä rakennettaessa tiiveys saadaan helposti alle 0,5 ilmavuotoluvun.

Tavallisen pientalon ilmavuotoluku on 3-5. Mitä pienempi luku on, sitä paremmin talo pitää lämmmön sisätiloissa. Passivitalot vaativat koneelliset sisäilmaolosuhteet, joilla hallitaan lämpötilan lisäksi myös ilmanpaineroja talossa ja ulkona. Ilmanvaihtoon voidaan yhdistää lämmön- kuin aurinkosähkökeräimiäkin.

SPU Systems Oy:n tehtaat sijaitsevat Kankaanpäässä. Yritys myy ja markkinoi tuotteitaan Suomen lisäksi Pohjoismaissa, Baltiassa ja Venäjällä. Yrityksen liikevaihto oli toissa vuonna 18 miljoonaa euroa ja se työllisti omissa toiminnoissaaan 70 työntekijää sekä kuljetus- ja asennusalihankinnat mukaan lukien yli sata työntekijää.