Kulttuurilautakunta siirtymässä sivistyspalvelukeskukselta hallinto- ja kehittämiskeskukselle

UU 31.8.2009 / Olli Haapala – Uudenkaupungin kaupungin banaanivaltiopolitiikka luonnnon- ja ympäristönsuojelun alueella saa jatkoa kulttuuritoimesta, jos kulttuuritoimen ja kulttuurilautakunnan tehtävien kaavailtu siirtäminen hallinto- ja kehittämiskeskukseen toteutuu. Näin kirjastotoimi, museotoimi, kulttuuri- ja taideasioiden hoitaminen ja kulttuuripalvelujen järjestäminen sekä kulttuurin harrastustoiminnan tukeminen siirtyisivät lähinnä palvelukeskuksen alaiselle matkailulautakunnalle.

Kulttuuritoimeen kytkeytyvät läheisesti teatteritoiminta (mm. Uudenkaupungin Teatteri), kansalaisopisto, musiikkiopisto ja kuvataiteen näyttelytoiminta. Kulttuurikeskus ja Crusell-viikko ovat jo nyt hallinto- ja kehityskeskuksen hallinnoimia.

Kultuuritoimisto ja matkailutoimisto sijaitsevat samassa talossa Rauhankadulla, jossa toimii kaupungin elinkeinojohtajana lyhyen ajan toiminut nykyinen yhteysjohtaja. Hänen toimialaansa kuuluu matkailu, kaupungin pr-työ ja elinkeinotoimi muun muassa palveluyrittäjien osalta. UU:n useista lähteistä saamien tietojen mukaan uusi ”matkailu- ja kultturilautakunta” tulisi yhteysjohtajan alaisuuteen.

Esillä on ollut myös matkailutoimen ja matkailulautakunnan (joka juuri perustettiin) yhtiöittäminen Uudenkaupungin Matkailu Oy:ksi.

Useissa Suomen kunnissa kulttuuritoimenjohtajan tehtävät on kytketty kirjastonjohtajan tehtävään. Näin siksi että suuri osa kulttuurin budjetista koskee kirjastoa ja sen hankintoja. Ratkaisu on mahdollinen Uudessakaupungissakin.

Valtio maksaa kirjastoille määrärahaa 52 euroa asukasta kohti. Uudenkaupungin kirjasto joutui viime vuonna kuitenkin toimimaan 96.000 euroa alle sille osoitetun lakisääteisen valtionavustuksen. Kulttuuriväki kyselee nyt, kuka kävi kirjaston kukkarolla.