Päivähoito jää sosiaalitoimeen Uudessakaupungissa

Oikeiston esitys päivähoidon hallinnon siirrosta opetustoimeen kaatui niukasti Uudenkaupungin valtuustossa. Valtuutettu Johanna Ruoranen (sd) ehdotti ryhmäpuheenvuorossaan myös kokonaan uuden palvelukeskuksen mahdollisuutta. -Lasten ja nuorten palvelukeskus voi hoitaa kaikki asiat samassa hallintokunnassa. Sellainen on mahdollinen, sitten kun sen aika on.

UU 31.8.2009 – Päivähoidon hallinnon siirto sosiaalitoimelta opetustoimelle jää toteutumatta Uudessakaupungissa. Kaupunginhallituksessa syntynyt päätös meni valtuustossa nurin äänin 22-21. Hallitus valmisteli asian valtuustolle niin, että hallintomuutos olisi toteutettu vuoden 2011 alusta. Päätös syntyi oikeistoenemmistöisessä hallituksessa äänin 6-5. Uudenkaupungin valtuusto on hallituksen tavoin nuikasti oikeistoenemmistöinen.

Valtuustossa Johanna Ruoranen (sd) esitti Pirkko-Liisa Heinon (sd) kannattamana, että asiassa tehty selvitys merkitään tiedoksi ja Pian Uotilan (kesk) liki kaksi vuotta sitten tehty aloite hallintomuutoksesta todetaan käsitellyksi.

Ruoranen sanoi sosialidemokraattien valtuustoryhmän kannattavan terveys- ja sosiaalijohtajan näkemystä, että sosiaalitoimi vastaa lopulta parhaiten perheen ja pienten lasten tarpeisiin. -Hallinnon siirtämistä on perusteltu opetuksellisesta näkökulmasta tiedonsiirron parantumisella, mutta tosiasia on, että tieto ei liiku minnekään ilman vanhempien lupaa. Ammattiryhmien väliseen vuorovaikutukseen ei myöskään tarvita hallinnon muutoksia, sillä sosiaalityön ja koulun nivelvaihe on jo nyt ongelmaton, sanoi Ruoranen.

Ruoranen piti myös päätösehdotuksen aikataulua mahdottomana. -Lisäksi emme voi sivuuttaa sitäkään, että 75 prosenttia päivähoidon henkilökunnasta vastustaa muutosta. Tuskin muutos voi tapahtua ilman kustannuksia ja muun muassa palkankorotuksia, perusteli Ruoranen. Hän huomautti myös, että koulutuslautakunta ja sosiaalilautakunta eivät ole kumpikaan käsitelleet hallintomuutosta lainkaan.

-Lastentarhanopettajista lähtenyt hanke perusteltiin aikanaan lähinnä palkkaluokkien korotuksilla. Se siitä lasten parhaasta, sanoi Ruoranen.

Johanna Ruoranen ehdotti ryhmäpuheenvuorossaan kokonaan uuden ratkaisun mahdollisuutta. -Lasten ja nuorten palvelukeskus voi hoitaa kaikki asiat samassa hallintokunnassa. Sellainen on mahdollinen, sitten kun sen aika on.

Keskustan ja kokoomuksen muutosopportunismia jatkoi valtuustossa Matti Valkeinen (kesk), joka esitti päätösesityksen toteutuksen siirtämistä vuoteen 2013. Häntä ehti ensimmäisenä kannattamaan Leena Anto (kok). Kun Ruorasen ja Valkeisen ehdotuksista äänestettiin, edellinen voitti äänin 22-21.

Lopullisessa äänestyksessä Ruorasen (kaupunginhallituksessakin tekemä) esitys voitti valtuustossa äänin 22-11. Käsittelyn yhteydessä käytetiin 19 puheenvuoroa.

Ruorasta kannattanut Java Valkonen (ps) huomautti asian koskevan 550 alle kuusi ja kuusivuotiasta lasta ja 130 työntekijää. -Entä jos sosiaalipuoli onkin onnistunut hoitamaan lapset hyvin? Jos taas mennään koulupuolelle, kannattaa muistella esimerkiksi Seikowin kouluselkkausta, jossa vanhemmat joutuivat itse ostamaan opetusta lapsilleen?

Kaupunginhallituksen puheenjohtajalla Heikki Walalla (kok) on tapana keskeyttää puheenvuorot kymmenennen puhujan jälkeen ja panna siihen väliin oma kommentinsa. -Tässä salissa tullaan tekemään tänä syksynä vielä kovempia päätöksiä kuin tämä. Kannatan siirron lykkäämistä vuoteen 2013, sillä tämä asia on erittäin tärkeä.

Puheenvuorot lyhenivätkin, miltei sen toteamiseksi, mikä asiasta tehdyssä selvityksessäkin on luettavissa: ”asialla ei ole kaupunkilaisten kannalta merkitystä” tai ”siirto ei juuri tuo muutosta nykyiseen”. Mistä siis keskustellaan, ihmeteltiin useissa kommenteissa. Lea Myllymäki (sd) sai sentään sanotuksi sen, ettei nyt tekeillä olevaa olevaa muutosta löydy (puoli tuntia aikaisemmin hallitukseen palautetusta) kaupungin uunituoreesta strategiasta: ”ei palvelu- eikä hallinnon strategiasta”.

Aikaisemmin tästä aiheesta: Uusikaupunki aikoo siirtää päivähoidon sosiaalitoimelta opetustoimelle 20.8. - Uutiset-Uki