1251991799_img-d41d8cd98f00b204e9800998enic.fi

Kansallispuiston ja kalastuspuiston yhteensovittaminen merkki ja viesti kestävästä kalataloudesta

3.8.2009 – Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Kari Koski on ”vihainen” ja ihmettelee raumalaisten Selkämeren kansallispuiston hankkeen ”vyöryttämistä” Vakka-Suomen, lähinnä Uudenkaupungin ja Kustavin merialueille. Asiasta kertoi tänään Turun Sanomat. Paikallislehti Uudenkaupungin Sanomat tyytyy ympäristöministeriön ylitakastajan Jukka-Pekka Flanderin rauhoitteleviin kommentteihin.

Turun Sanomien mukaan Koski pitää Metsähallituksen tekemiä selvityksiä salaisina kansallispuiston laajennusyrityksinä. Näin Vakka-Suomen kalatalousryhmän maa- ja vesialueille on tehty sen elinkeinokalastusta uhkaavia suunnitelmia. -Me olemme raivoissamme, Koski sanoo TS:lle.

Kalastuspuistolla ei ole virallista hallinnollista pohjaa, mutta maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt Pyhärannan, Uudenkaupungin, Kustavin ja Taivassalon vesialueineen kalatalousryhmäksi, jonka on mahdollista saada muun muassa EU-rahaa hankkeisiinsa. Ensimmäinen näkyvä ja kuuluva hanke on ”ongelmahylkeiden” metsästys, joka alkaa jo tänä syksynä.

Kalastus-, kalanviljely ja -jalostus työllistävät ”noin 400–500 henkilöä vuodessa”. Kosken mukaan alueen kalatalouden liikevaihto on 50 miljoonaa euroa vuodessa. Flanderin mukaan kahden hankkeen väliset kipupisteet kartoitetaan. Ympäristöministeriö haluaa myös tehdä selvityksiä siitä, onko kalatalouden työllistävä vaikutus ja taloudellinen vaikuttavuus kerrotunlaisia. Flanderin mielestä kalataloudella pitää tulevaisuudessa olla myös eettisen ja kestävän kehityksen näkökulma.

Kalastus- ja kansallispuiston sovittaminen yhteen on Flanderin mukaan markkinaviesti ”Uudenkaupungin suunnan eettisesti kestävästä” kalataloudesta.

Selkämeren kansallispuistohanke on esillä eduskunnassa aikaisintaan ensi keväänä. Ministeriöt lupailevat kalastuselinkeinon ja vakkasuomalaisten kuulemisia syksyn aikana.