Mielenterveyshäiriöiden palvelujärjestelmä pirstaleinen

Mielenterveyslaki pitäisi kirjoittaa kokonaan uudelleen

UU 4.9.2009 - Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan mielenterveyslaki on puutteellinen, pirstaleinen ja liian yleinen, ja sen vuoksi mielenterveyslaissa asetettuja tavoitteita ei saavuteta. Palvelurakenne on muuttunut avohoitopainotteisemmaksi, mutta muutos on tuonut mukanaan uusia ongelmia.

Vaikka mielenterveyspalveluja ohjaavia välineitä käytetään, tulokset eivät kuitenkaan ole sitä, mitä lainsäätäjät ovat tarkoittaneet. Palvelurakenne on muuttunut avohoitoa enemmän painottavaksi, mutta sosiaalihuollon ja terveydenhuollon välinen yhteistyö ei ole kehittynyt toivotulla tavalla.

Hoito- ja palveluketjuja on tehty myös runsaasti, mutta ne ovat sisällöllisesti hyvin erilaisia. Vain harvaan ketjuun sisältyy yhteinen kuvaus perusterveydenhuollosta, erikoissairaanhoidosta ja sosiaalitoimesta.

Tarkastusvirasto katsoo, että mielenterveys- ja päihdesuunnitelmassa esitetty ehdotus mielenterveyslain päivittämisestä vastaamaan nykytilannetta ei ole riittävä, vaan laki pitäisi kirjoittaa kokonaan uudelleen. Tarkastusviraston näkemyksen mukaan mielenterveyslakiin tulisi koota kaikki käytössä olevat mielenterveyspalvelut ja niiden organisointia koskevat säännökset kansanterveyslaista, sosiaalihuoltolaista ja erikoissairaanhoitolaista.

Pirstaleinen mielenterveyspalvelujärjestelmä ja kuntien erilaiset palveluiden organisointitavat vaikeuttavat myös tilastointia ja kokonaiskuvan hahmottamista. Tarkastusviraston näkemyksen mukaan kuntatilastojen perusteella ei voida laskea mielenterveyshäiriöiden avohoidon todellisia kustannuksia.