Uusikaupunki säästää ensi vuonna

Kolmen viikon palkkarahat säästöön – sitten lomautuksia jos tarpeeksi säästöjä ei löydy

Kaupunki hankkii lisätuloja muun muassa nostamalla kunnallisveroa.

UU 5.9.2009 – Uusikaupunki kiristää rahavyönsä kireälle. Palvelukeskukset ja liikelaitokset patistetaan noudattamaan ensi vuoden talousarvion laadinnassa kolmea pääohjetta. Mikäli ne eivät tepsi, säästöt toteutetaan lomauttamalla riittävästi henkilökuntaa kolmeksi viikoksi. Säästöjen syynä on rajusti alijäämäinen kuluvan vuoden ja ensi vuoden talous.

Ensiksi, kaupungin toiminnot keskitetään päätoimipisteisiin ja sivutoimipisteet suljetaan.

Toiseksi, palvelukeskukset ja niiden tulosalueet tekevät yksityiskohtaisen säästöohjelman, joka vastaa kolmen viikon lomautuksilla saatavia säästöjä. Tulosalueet selvittävät vapaaehtoiset henkilöstöjärjestelyt ja muut säästöt, mutta jos ne eivät riitä säästötavoitteeseen, arvioidaan lisäksi tarvittavien lomautusten määrä. Palvelujen ostoissa vain erikoissairaanhoidossa varaudutaan menojen kasvuun.

Kolmanneksi, henkilöstömenoja karsitaan hyödyntämällä eläköitymiset vuosina 2010-2012. Eläkkeelle siirtyjien virat ja toimet jätetään pääsääntöisesti täyttämättä, jolloin palvelukeskukset ja sen tulosalueet joutuvat perustelemaan virat ja toimet, joita ei voida jättää täyttämättä.

Kaupunginhallituksen nimeämän toimenpideohjelman valmisteluryhmä totesi myös, että kaupungin talouden alijäämä on arvioitua suurempi, koska Uudenkaupungin verotulot jäävät pienemmiksi kuin kesäkuussa ennustettiin. Alijäämä noussee tänä vuonna noin 2 miljoonaan euroon. Ensi vuonna alijäämä on tätäkin suurempi.

Menoja karsitaan ja lisätuloja saadaan nostamaan veroja ja taksoja sekä etsitään kokonaan uusia tuloja ja tarkistetaan taksoja ja maksuja. Kunnallisvero nousee tiettävästi 0,75 prosenttia.