1252391939_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Uudessakaupungissa oleva yksityinen hoivakoti Villa Mariaa on lääninhallituksen taholta kehotettu kiinnittämään huomion sairaanhoitajien määrään. Lääkärien mitta tuli keväällä täyteen, kun he tekivät kantelun lääninhallitukselle. Kaupunkikaan ei ole ollut tyytyväinen Villa Mariaan, josta se on ostanut 25 eritasoista vanhusten hoivapaikkaa.

Vanhustenhoidon karmeudet osoittautuivat todeksi

UU 8.9.2009 – Suomesta puuttuu vanhustenhuollon valtakunnallinen valvonta. Lääninhallitukset ovat joutuneet puuttumaan pahimpiin ongelmiin toistuvasti. Eduskunnan oikeusasiamiehen Riitta-Leena Paunion kesäkuussa lääninhallituksilta pyytämät selvitykset vahvistavat hurjimmatkin keväiset otsikot ja kertomukset todeksi, kertoo Ylen Uutiset tänään.

Keväällä esitetyt epäilyt vanhustenhoidon puutteista ovat osoittautumassa todeksi. Lääninhallitusten tekemien selvitysten mukaan vanhuksia sidotaan peteihin, heitä teljetään lukkojen taakse, he eivät pääse vessaan, kärsivät riittävän ravinnon puutteesta, kaatuilevat ja saavat paikoin liikaa lääkkeitä. Kaikissa viidessä lääninhallituksen tekemässä selvityksessä päädytään siihen, että henkilökuntaa on kaikkialla liian vähän ja monin paikoin alle minimin”.

Vanhuksen oman turvallisuuden vuoksi ja ennen kaikkea henkilökunnan puutteen takia vanhuksia sidotaan yöllä ja päivällä erilaisiin tuoleihin tai sänkyihin - tai sängynlaidat pidetään ylhäällä niin, ettei sängystä pääse pois. Karkailijoita lukitaan huoneisiin ja levottomimmat rauhoitetaan lääkkeillä".

Vaippoja käytetään yleisesti ja liikaa jopa hyväkuntoisilla vanhuksilla. Vessaan ei ole pääsyä, kun henkilökunnalla ei ole aikaa auttaa ... Kaatumisia on paljon ja joissakin yksityisissä hoitolaitoksissa murtumia ei ole edes hoidettu tai lääkäriinmenoa on pitkitetty viikkoja".

Joissakin lääninhallituksissa ilmiötä pidetään huolestuttavana. Yksityinen hoitokoti yrittää hoitaa vanhuksia liian pitkään, koska se pelkää menettävänsä maksavan asiakkaan. Yksityisissä hoitolaitoksissa on havaittu myös sairaanhoidollisen tiedon puutetta, koska sairaanhoitajia on liian vähän tai ei lainkaan”.

Vanhusten hoidossa esiintyy puutteita myös ulkoilussa, ruokahuollossa, ja hoidon mitoituksessa. Henkilökuntaa on vähän, eikä hoitajilla ole riittävästi aikaa vanhuksille. ”Tämä pätee niin laitoshoidossa kuin kotiin vietävässä hoidossa ja palveluissa. Öisin tilanne korostuu. Kokonaisen laitoksen yötä valvoo usein vain yksi ihminen, vaikka pihapiirissä saattaa olla valvottavana nukkuvia vanhuksia useammassa rakennuksessa ja kerroksessa”.

Lainaukset: Yle Uutiset / Ritva Säilä.