1252422750_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mä ainakin ostan ranskalaisen vuohenjuuston vasta kun se on alennuksessa ja punainen lappu kyljessä, muutoin se on sikamaisen kallista”.

Minä ostan alennusruokaa koska muuten se menee roskikseen

UU 8.9.2009 / Olli Haapala – Ruokakauppojen punaisista alennusmerkinnöistä syntyi myrsky vesilasissa, jonka pärskeet on mennä kuluttajan väärään kurkkuun. Päivättäistavarakauppiaat ry ja Kuluttajavirasto väätävät kättä siitä, pitääkö vähittäiskaupan merkitä päivämäärämerkinnän piakkoin (huomenna tai ylihuomenna) ylittävän ruuan osalta alennusprosentin osalta tuotteeseen alennusprosentin lisäksi hintamerkintä siitä, mitä tavara oikeasti maksaa.

-Hui ja hai, hölmöä, mä ainakin ostan ranskalaisen vuohenjuuston vasta kun se on alennuksessa ja punainen lappu kyljessä, muutoin se on sikamaisen kallista, sanoo mies Uudenkaupungin Euromarketissa. -Samalla yllätän eukon ja makkara kolmanneksen halvemalla yllättää koko perheen. Grillataan ja muuta sellaista. Ei siinä nenä se enempää tuhise.

Kuluttajavirasto myöntää, ettei ruokaa kannata päivämäärien takia rahdata roskikseen ja kaatopaikalle. Nykyaikainen pakkaustekniikka sallii päivämäärän ylityksen ”kuin vettä vain”. -Maitoa en osta päivämäärän yli, jos se ei mene keittämisen kautta ruuan valmistukseen, kertoo kolme maitolitraa päivittäin ostava kotirouva.

-Ongelman hintamerkinnöissä muodostavat vain ruoka, joka on alunperin tarjouksessa ja osa siitä siirretään normaalin joukkoon punaisin alennusetiketein varustettuna.

Hetkinen, siis mitä?

-Tarjousruokapakkauksissa on jokin vika, esimerkiksi siivutetussa makkarassa on siivutuskoneesta näkyviä rasvareunuksia jokaisessa siivussa. Mukulat panee hanttiin kun sellainen on aamulla leivän päällä. Niihin pakkauksiin ilmestyy alennusmerkinnät ennen priimatavaraa, jolloin ne voi panna priiman jatkeeksi. Samoin käy jos lauantaimakkaran pakettia ei saa auki kuin kirveellä, ei ainakaan äitini saa avatuksi kaikkia ostamiaan tarjouspaketteja. Tarjoustavarassa on aina jotakin epäilyttävää, puheet sisäänheittotuoteista on historiaa.

Myrsky vesilasissa alkaa toden teolla kun teini-ikäinen naisihminen toteaa makkaratiskin äärellä, etten ”mää tommosta ostais ees mun koiralle”. Ikävä kyllä neiti ei tiedä, että kaikki punaiset tarjoukset myydään lähes aina loppuun muutamassa tunnissa. Kaikki 'punaruuan' ostajat voivat toistaiseksi hyvin.