1252486831_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

PET-kuvat normaalin henkilön ja adhd-potilaan (oik) aivoista. Adhd-potilaan dopamiinipitoisuuden aivojen ”palkitsemiskeskuksessa” (nucleus accumbens) on jo jonkin aikaa sitten havaittu olevan matalahko. Nyt adhd:lle on löydetty yhteys dopamiinitasoista palkitsemiskeskuksessa. Kuva: Brookhaven National Laboratory, USA.

ADHD-tarkkaavaisuushäiriölle löytyi biologinen selitys

UU 9.9.2009 – Yhdysvaltojen Kansallisen lääkkeiden väärinkäyttöä tutkivan laitoksen tutkijat ovat löytäneet syyn adhd-tarkkaavaisuushäiriölle. Aikaisemmin diagnoosinsa osalta kiistellyn käyttäytymisen ”häiriön” taustalla on aivojen välittäjäaine dopamiini, jonka toiminta adhd-henkilön aivoissa poikkeaa merkittävästi ”normaalista” henkilöstä eli henkilöstä jolla adhd-häiriötä ei ole todettu.

Adhd:n ja dopamiinin yhteys raportoitiin tänään Yhdysvaltojen lääkäriliiton lehdessä Jamassa (Journal of American Medical Association).

Löydöllä on mahdollisesti jopa mullistava merkitys uusien hoitokeinojen kehitykselle. Mutta biologisen syyn löytyminen merkitsee adhd-potilaille myös helpotusta: keskittymisvaikeuksien, impulsiivisuuden ja ylivilkkauden leimaama henkilö saa terveydentilalleen aikaisempaa ”luonnollisemman selityksen”. Noin 3-7 prosenttia väestöstä kärsii arkielämässään adhd-häiriöstä. Adhd:n otaksuttiin aikaisemmin olevan vain lapsilla esiintyvä käyttäytymishäiriö, mutta sen on todettu olevan yleinen myös aikuisväestössä. Adhd on yleisempi pojilla kuin tytöillä.

Suurin osa adhd-potilaista ei saa tällä hetkellä kunnon diagnoosia ja hoitoa. Dopamiinin ja aivojen toiminnan yhteyden löytyminen merkinnee tarkan diagnoosin määrittelyä varsin nopeasti. Löytö merkitsee uudenlaista lääkehoitoa ja käyttäytymisen terapiakeinoja.

-Tämä on ensimmäinen kerta kun on osoitettu lääketieteellisesti, että adhd-henkilöllä on toisenlaista toimintaa aivojen ”palkitsemiskeskuksessa” kuin muilla, sanoo lastenneurologian tutkija ja adhd-tutkija Hans Forssberg Karoliinisesta instituutista Dagens Nyheterille.

Tutkijat ovat jo aikaisemmin tienneet, että adhd-potilaalla dopamiini-välittäjäaine ei esiinny aivoissa samaan tapaan kuin muilla. Yhdysvaltalainen neljätoistahenkinen tutkijaryhmä, jota johtaa Nora D. Volkow, havaitsi dopamiinin virtauksen olevan adhd-potilailla heikko kahdella alueella aivojen keskustassa ja vasemmalla sivulla. Alueella on mesoaccumbens, palkitsemiskeskukseen kuuluva aivorakenne, joka ohjaa henkilöä ja hänen motivaatiotaan tehdä asioita ja suoriutua niistä. Dopamiini välittää signaaleja järjestelmän hermosolujen välillä.

Volkowin ryhmä tutki dopamiinin aktiivisuutta 53 aikuisella henkilöllä, joilla oli adhd. Dopamiinin virtausta mittattiin dopamiinin merkkiaineiden avulla PET-kameralla eli positroniemissiotomografialla. Vertailuryhmässä oli 44 henkilöä.

-Havaitsimme, että dopamiinin aktiivisuus oli matalampi adhd-potilailla. Tämä selittää heidän oireensa, keskittymisvaikeudet ja alentuneen kyvyn hallita virikkeitä, kertoo tutkimuslaitoksen johtaja Nora D. Volkov DN:lle.

Kun henkilö saa jonkin virikkeen ympäristöstään dopamiinin virtaus vilkastuu maksimiinsa muun muassa myös aivojen nucleus accumbens -rakenteessa ja tämä tila kestää noin tunnin. Adhd-potilaalla dopamiinitaso nousee myös, mutta putoaa nopeasti, jos ensimmäistä virikettä seuraa uusi virike. -Aivojen palkitsemiskeskus siis reagoi nopeammin uuteen virikkeeseen adhd-potilaalla. Löytö merkitsee biologista selitystä sille, miksi adhd-henkilöistä tulee muita useammin lääkkeiden (ja alkoholin) väärinkäyttäjiä. Lääkkeet tuovat heille nopeaa helpotusta, toteaa Volkow.