-Meillä niin kuin muuallakin ihmisoikeuksien toteutuminen ja toteuttamistahto ovat täysin riippuvaisia siitä ihmiskuvasta, jonka varaan politiikkaa tehdään, totesi kansanedusta Minna Sirnö eilen eduskunnassa.

Yhdenvertaisuuden periaate hukassa – Suomi tarvitsee ihmisoikeusinstituution

UU 10.9.2009 - Kansanedustaja Minna Sirnö (vas) vaatii eilen eduskunnassa kansallisen ihmisoikeusinstituution perustamista Suomeen. Tämä uusi, riippumaton instituutio tarkastelisi kaikkea päätöksentekoa ihmisoikeuksien näkökulmasta. Sirnö arvioi nykytilanteen olevan huono erityisesti vanhusten ja vähemmistöjen kannalta.

Eduskunta keskusteli eilen hallituksen ihmisoikeusselonteosta ja ihmisoikeuspolitiikasta.

-Toisten oikeuksia kunnioitetaan poliittisessa päätöksenteossa enemmän kuin toisten. Sillä miten muuten on selitettävissä, että pääministeri Matti Vanhasen valtakunnassa lukkojen taakse suljettuja vanhuksia sidotaan sänkyihin, että säilöönottokeskuksessa pidetään 0-18 -vuotiaita lapsia vankilamaisissa olosuhteissa, että leipäjonot pidentyvät räjähdysmäisesti, kysyi Sirnö.

Sirnön mukaan ihmisoikeudet eivät voi olla irrallinen lohko, johon palataan, jos ne eivät vaikeuta voitontavoittelua. Nyt ristiriita ihmisoikeusselonteon ja samaan aikaan eduskuntaan tuotavien hallitusten esitysten välillä on räikeä.

-Oikeus työhön on riistetty sadoilta tuhansilta suomalaisilta. Ulkomaalaislain muutosluonnoksessa vaikeutetaan kansainvälistä suojelua tarvitsevien mahdollisuutta tehdä töitä laillisilla työmarkkinoilla.

Päätoimittaja Johanna Korhosen taannoinen työsyrjintätapaus puolestaan on vain jäävuoren huippu. Perheen ja työn yhteensovittamisen oikeus on kaukana monen lapsiperheen arjesta etenkin, jos kyseessä on yksinhuoltajaperhe, sanoi Sirnö.

-Mitä kertoo hallituksen ihmisoikeustyön uskottavuudesta se, että budjettiriihessä leikattiin aiemmin sovituista kehitysyhteistyön määrärahoista?
Nämä leikkauksethan riistävät ihmishenkiä ja hidastavat naisten ja tyttöjen aseman vahvistamista, kyseli Sirnö.

-Edes täällä Suomessa oikeus ihmisarvoiseen asumiseen ei toteudu ainakaan niiden asunnottomien alkoholistien kohdalla, jotka poliittisilla päätöksillä sijoitetaan rähjäisiin, paloherkkiin hylkytaloihin.

-Ihmisoikeudet eivät yksinkertaisesti Vanhasen valtakunnassa ohjaa politiikan tekoa tai rahanjakoa. Ja tämä asenne suodattuu jopa hallituksen omaan ihmisoikeusselontekoon.

Vasemmistoliiton vaatima ihmisoikeusinstituution tulisi Sirnön mukaan saada riittävät työvälineet puuttua ihmisoikeusrikkomuksiin ja rangaista silloin, kun hallitus, eduskunta, viranomaiset tai kuntapäättäjät vaarantavat tai laiminlyövät yhdenvertaisia oikeuksia.

Suomen ihmisoikeuspolitiikan varsinainen häpeätarha on ollut Hämeenlinnan naisvankilan vessattomat sellit, joissa vankina olevat naiset asuvat myös pikkulasten kanssa. Oikeusministeri Tuija Brax lupailikin, että asiaa aletaan nyt tarkastella lasten oikeuksien näkökulmasta. -Lasten pitäminen selleissä loppuu, sanoi Brax.