1252651383_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tampere on Pirkkalan ohella toinen Suomen pormestari-kunnista. Vuosi sitten kaikki pormestariehdokkaat Mikko Alatalo (kesk), Jari Heinonen (skp), Timo P. Nieminen (kok, valittiin pormestariksi), Leena Rauhala (kd), Irene Roivainen (vihr), Hanna Tainio (sdp), Pertti Virtanen (ps) ja Sirkkaliisa Virtanen (vas) keskustelivat muun muassa talouden turvaamisesta, Koukkuniemen vanhainkodista ja terveyspalveluista. Kuva: yle.fi.

Uusikaupunki valmistelee kantansa pormestariin uudelleen

Pormestarimallia koskevia lausuntoja valmisteltellessaan kunnat ovat yleisesti valinneet käytännön, että kunnanjohtaja sekä valtuuston ja hallituksen puheenjohtaja ovat asiaa käsiteltäessä esteellisiä. Uudessakaupungissa virkajohto esitti ”pormestarilausunnossaan” myös epäluottamuksensa poliittisten päättäjien kyvystä hoitaa asioista poikkeustilanteissa.

UU 11.9.2009 – Uudenkaupungin kaupunginhallitus pyörsi yllättäen kaupungin hallinto- ja kehittämiskeskuksen kielteisen kannan niin sanottuun pormestarimalliin siirtymisestä. Valtiovarainministeriö pyysi lausuntoa sen selvityshenkilöiden loppuraporttiin Kunnan johtaminen - demokratia, työnjako ja vastuu.

Raportissa ehdotetaan kuntien nykyisen hallintomallin (kunnanhallitus - kunnanjohtaja) kehittämistä pormestarimalliksi, jossa kunnanhallituksen puheenjohtaja asema vahvistuisi. Muutos ei vaadi nykyiseen kuntalakiin suuria muutoksia.

Nykyistä pormestarijärjestelmää esitetään muutettavaksi niin, että kunnassa on pormestarin (kh:n puheenjohtaja) ohella myös virkamies-kuntajohtaja. Pormestari olisi Uudessakaupungissa valtuuston puheenjohtaja tai sekä valtuuston että kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Pormestari valittaisiin yleisellä vaalilla.

Uudenkaupungin kantaa ehdotuksista pyydettiin syyskuun lopuun mennessä. Jos Uusikaupunki olisi halukas kokeilemaan suoraa pormestarinvaalia, valtuuston täytyy tehdä siitä sitova päätös ja ilmoittaa se ministeriölle ensi helmikuun loppuun mennessä.

Kaupunginhallitus sai eteensä hallinto- ja kehittämiskeskuksen lausunnon, jossa pidetäään mahdollisena, että ”kaupunginhallituksen puheenjohtajan asemaa vahvistettaisiin poliittisen johtamisen ja edunvalvonnan suuntaan. Tällöin virkajohtaja voisi keskittyä kaupungin organisaation johtamiseen sovittujen tavoitteiden mukaisesti".

Lausunto oli myönteinen hallituksen puheenjohtajan poliittisen aseman vahvistamiselle, mutta itse pormestari-kokeiluun Uusikaupunki ei olisi valmis. Kun lausuntoaikaa on pari viikkoa jäljellä kaupunginhallitus päättikin palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Uudenkaupungin lausunto sisälsi myös selvän oireellisen kannanoton kaupungin virkamiesjohdon ja poliittisten päättäjien välisestä luottamuspulasta. Virkamiesjohto pitää omaa kykyään tehdä tarvittavia muutoksia ”monijäsenistä poliittista päätöksentekoelintä” parempana, erityisesti ”talouden poikkeustilanteissa”.

Pormestarimallia koskevia lausuntoja valmisteltellessaan kunnat ovat yleisesti valinneet käytännön, että kunnanjohtaja sekä valtuuston ja hallituksen puheenjohtaja ovat asiaa käsiteltäessä esteellisiä.

Ensi maanantaina kooontuva kaupunginhallitus aikoo päättää ilmoittaa valtionvarainministeriölle, että Uusikaupunki ei osallistu kokeiluun ollenkaan. Ratkaisu vahvistaa hallinnon ja poliittisten päätäjien ristiriitaa. Kaupunginvaltuuston on nyt oman kykynsä mitoissa ja suhteen oltava tarkoin valveilla siitä, mitä tarkoitetaan kunnallisella demokratialla ja sen toteumisella.

Lue myös : Uudenkaupungin virkamiesjohto ei usko poliittisten päättäjien kykyyn hoitaa asioita – Uutiset-Uki