1252656673_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ravintoloissa yli kolme kertaa useammin vanhaa ruokaa lautasella kuin kaupan hyllyllä

UU 11.9.2009 - Hygieniasäännösten vastaiset ohjeet työntekijöille ovatkin yleisempiä ravintoloissa kuin kaupoissa, selviää Pam-lehden kyselystä työntekijöille. Vanhentuneen lihan, kalan tai muiden elintarvikkeiden myynti ei ole kovin yleistä, mutta toisin kuin viime viikkoina julkisuudessa velloneesta kohusta voisi päätellä, pulmia esiintyy yleisemmin ravintoloissa kuin kaupoissa.

Kysymykseen (Onko sinua viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana ohjeistettu käsittelemään elintarvikkeita hygieniasäännösten vastaisesti tai naamioimaan vanheneva tuote?) vanhan tuotteen myynnistä 226 kaupan alan vastaajista 4 ja 84 ravintola-alan vastaajista 15 prosenttia vastasi myönteisesti. Ravintolassa kysymys on tavalla tai toisella vanhentuneen ruoan tarjoamisesta.

Ravintoloissa kyseenalaisia ohjeita oli siis annettu enemmän kuin kaupassa, mutta toisaalta taas ravintola-alalla yleisemmin kieltäydyttiin noudattamasta käskyä. Kaupan alalla kyseenalaiset kehotukset elintarvikkeiden käsittelyyn olivat yleisempiä suureen ketjuun kuuluvissa itsenäisissä yrityksissä kuin suureen ketjuun suoraan kuuluvissa toimipaikoissa.

Ravintoloissa ongelmat ovat yhtä yleisiä suurten ketjujen ravintoloissa ja itsenäisissä yrityksissä.

-Siitä sai huutia jos heitti vanhaa roskikseen, se piti hyötykäyttää jotenkin. Lähinnä valmistaa kypsäksi tai jopa laittaa jauhelihaan, yksi kaupan alan vastaaja kirjoitti vastauksessaan.

Kohu julkisuudessa alkoi elokuun lopulla, kun kauppaketjun esimies kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidesivulla, että tuoretiskeillä myydään vanhaa lihaa marinoituna ja kalafileet pyörivät tiskissä päivästä toiseen. Kirjoittajan mukaan tuoteryhmävastaava vastaa osaltaan hävikin välttämisestä, mikä synnyttää kyseenalaisia toimintatapoja.

Elo-syyskuun vaihteessa 1200:lle kaupan ja ravintola-alan työntekijälle lähetettyyn sähköpostikyselyyn tuli 310 vastausta. Pam-lehti 13/2009 ilmestyy tänään.