Koulut kiinni kun sikainfluenssan kansallinen epidemia iskee

UU 11.9.2009 – Geneve / World Health Oranization

Sikaflunssan leviämistä pandemiaksi (tai kansalliseksi epidemiaksi) voidaan estää parhaimmin niin, että koulujen merkitystä korostetaan sekä koulujen sisällä että laajemmin yhteiskunnallisesti. Koulujen merkitys on ratkaiseva esimerkiksi siksi, että ne ovat moninkertainen väylä sikainfluessan leviämiselle.

WHO suosittelee mitä tahansa toimenpiteitä, jotka huomioivat paikallisen epidemiatilanteen ja käytetävissä olevat resurssit. Suositus on oppilaiden, koululaisten ja muun henkilökunnan pysyminen kotona silloin kun terveydentila ei salli normaalia koulutyötä ja työskentelyä koulussa.

Koulujen tulee edistää käsihygeniaa ja siihen liittyviä ylimäääräisiä hankintoja. Niinikään tulisi välttää kaikenlaisia joukkotapahtumia kouluissa.

Koulujen sulkeminen tulee kysymykseen, jos pandemista tai paikallisesta epidemiasta tulee monimutkainen ja nimenomaan olosuhteista riippuvainen. Who ei suosittele yleisiä koulujen sulkemisia, mutta tästä on olemassa kausi-influessan levämisen malleja, joita voidaan noudattaa. Käytännössä poissaolojen määrästä voi päätellä koulutyön jatkamisen järkevyyden.

Who:n mukan koulujen sulkemisesta on eniten hyötyä silloin kun 1 prosenttia väestöstä sairastaa sikainfluenssaa. Hyvä arvio olosuhteista on sellainen, jossa koulujen sulkeminen rajaa terveydenhuollolle tulevat kustannukset noin 30-50 prosenttiin pandemian ja kansallisen epidemian kustannuksista. Jos taas koulut suljetaan liian myöhään eli kun yhteiskunta on jo muutoin epidemian kourissa, saatu hyöty on varsin rajallinen.

Koulujen sulkemiseen liittyvät ei-koulussa olevien tekemiset. He ovat sikainfluenssan potentiaalisa levittäjiä, jolloin koulujen sulkemisilla ei saavuteta juuri mitään hyötyä.