1252776458_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Uusikaupunki ulkoistamassa puhelinpalvelut Helsinkiin, miksi ei saman tien Mumbaihin?

Tämä juttu perustuu kaikkine tietoineen Uudenkaupungin Sanomissa 12.9. olleeseen artikkeliin. Tutkivan journalismin sijaan US:n juttua pidetäänkin nyt (14.9.) tietovuotona kaupungin puhelinpalvelujen kilpailutuksesta. Kaupunginhallitus on keskustellut tapahtuneesta, mutta asia tullee julkisena (?) kh:n esityslistalle lähitulevaisuudessa. Pahimmassa mahdollisessa tapauksessa tietovuoto voi aiheuttaa kaupungin taholta tutkintapyynnön poliisille. Blogikirjoituksissa yksi kaupunginhallituksen jäsen on jo pohtinut kh:n jäsenten mahdollista korvausvelvollisuutta asiassa. Mediaan päätyneen tietovuodon lähteestä ei tunnu olevan kenelläkään vedenpitävää tietoa. Toimittajan lähdesuoja voidaan kuitenkin murtaa vain, jos lähdesuoja liittyy rikoksen tekijän henkilöllisyyteen.

UU 12.9.2009 – Viime maanantaina kaupunginhallituksessa ei-julkisena asiana käsitellystä puhelinvaihdepalvelujen ostosta syntyi – suuri haloo. Kysymys on kaupungin puhelinvaihdepalveluiden ulkoistamisesta, mutta puhelimen luuri on ainakin ensi maanantain kokouksen yli laskettu paikalleen. Ja siinä se pyysyy, kunhan ensin selvitetään, mistä sotkussa on kysymys.

Kaupunki myi vast'ikään sen puhelinvaihdepalveluja tähän asti hoitaneen Protone Oy:n osakkeet Vakka-Suomen Puhelin Oy:lle, joka osti Protonen koko osakekannan. Kun kaupunki oli jo aikaisemmin kilpailuttanut puhelinpalvelunsa, Vakka-Suomen Puhelimen havaittiinkin jääneen nuolemaan näppejään. Tarkkaan ottaen kaupungin puhelinkeskus on Protonen kontolla, mutta tietoliikenne lankapuhelimien ja kännyköiden osalta emokonsernin tytäryhtiön Innotele Oy:n hoivassa.

Kun kaupunki järjesti tarjouskilpailun koko teleliikenteestään puhelinvaihde- ja välitys mukaanlukien, kävikin niin, että edullisimman tarjouksen teki Telia Sonera Finland Oyj. Tarjouskilpailu annettiin tele- ja IT-alan asiantuntijapalveluja yrityksille ja yhteisöille tuottavalle konsulttitoimistolle (Learnpoint Oy), jolla riittää julkisen hallinnon referenssejä kolminumeroiseen lukuun asti, Uudenkaupungin kaupungin lisäksi muun muassa Taivassalon ja Vehmaan kunnat.

Konsulttiyhtiön valinta tarjouskilpailun järjestäjäksi oli luonnollinen seuraus siitä, että Uudenkaupungin ylimpää johtoa (hallinto- ja kehitysjohtaja Ossi Pelttari) on äänivaltaisina mukana Vakka-Suomen Puhelimen yhtiö- ja vuosikokouksissa. Lisäksi kaupunginjohtaja Kari Koski istuu VSP:n hallituksessa sen jäsenenä.

Uudenkaupungin puhelinpalvelupaketissa on kysymys noin 400.000 euron sopimuksesta kolmeksi vuodeksi, mutta epäonnekseen Vakka-Suomen Puhelin teki toisena tarjoajana noin 7.000 euroa Soneraa kalliimmman tarjouksen. VSP-konserni ja tytäryhtiö Protone miettivät nyt noin 100.000 euron vuotuisen menetyksen mahdollisuutta tilanteessa, jossa Protone on juuri ilmoittanut laajentavansa ja rekrytoivansa lisää väkeä Uuteenkaupunkiin.

Uudenkaupungin haloo-peli meni myös sikäli poskelleen, että viime kädessä konsulttiyhtiön käyttö mahdollisesti aiheuttaakin työntekijöiden irtisanomisia Protonessa.

KOMMENTIT

Miksi kolmivuotinen sopimus ja sen kilpailuttaminen? Eikö yksivuotinen leasing-sopimus puhelinvaihdepalveluista olis riittänyt? Siihenhän voi liittää vuoden optioita rajattomiin, samaan tapaan kuin kaupungissa koripalloa pelaavien ammattilaistenkin sopimuksiin. Tai ottaa leasing-rahoitus kuten meneteltiin kaupungin omistaman oppilaitoksen ohutlevykeskuksen laitteita hankittaessa. Myös Intiassa on niin paljon suomalaisia call center -työläisiä, että koko homma olisi voitu kenties ulkoistaa sinne, Mumbaihin!

Lopuksi: kaikenpuoliseen ja -laatuiseen potilaan tietosuojan säilymiseen vedoten olisi hyvin toivottavaa, ettei terveyskeskuksen puhelunvälitystä ulkoistettaisi terveyskeskuksen ulkopuolelle. -OH