1252840407_img-d41d8cd98f00b204e9800998eLähde: Suomen Asiakastieto

Vertek Oy:n liikevaihdon kehitys ja tulos 2004-2008. Yhtiö on ollut tappiollinen vuotta 2006 lukuunottamatta. Liikevaihdon voimakas nousu vuonna 2008 (83,3 prosenttia) ei nostanut yhtiötä plussan puolelle. Samalla tapahtui henkilökunnan voimakas lisääntyminen. Uuteenkaupunkiin tapahtuvan liiketoiminan keskittämisen "tavoitteena on yrityksen kannattavuuden ja toimintaedellytysten olennainen parantaminen", missä on mukana pitkälti myös Uudenkaupungin elinkeinotoimi. (Liikevaihdot pylväissä miljoonaa euroa).

Uuteenkaupunkiin syntyy velaksi jälleen uusi miljoonahalli

Kaupunginhallitus päätti (äänin 9-2) esittää valtuustolle Vertek Oy:n hallihankkeen ja sen rakennuttajaksi perustetun kaupungin kokonaan omistaman Kiinteistö Energiapuisto Oy:n. Yhtiön osakepääoma 150.000 euroa on maksettu yritysten toimitilavarauksista. Kiinteistöyhtiö haluaa nyt kaupungin takaavan Kuntarahoitus Oyj:ltä otettavan 3,2 miljoonan euron ja 25 vuoden rakennuslainan. 

UU 12.9.2009 & 14.9.2009 klo 22.49 – Uudenkaupungin kokonaan omistaman Kiinteistö Oy Energiapuiston alkutaival ehdittiin siunata kaupunginhallituksessa jo kesäkuun alussa 150.000 euron osakepääomalla. Ensi maanantaina kaupunginhallitus aikoo esittää valtuuston hyväksyttäväksi 3,2 miljoonan euron omavelkaista takausta lainalle, jolla rakennetaan 2600 neliömetriä teollisuustoimitilaa laitilalaiselle sähkö- ja tietoliikennealan yritykselle Vertek Oy:lle.

Teollisuushalli rakennetaan Sannolle Poraajatien varrelle. Samalla alueella on oman rakennushankkeensa jo aloittanut biodieseliä tuottava Rovina Oy ja sen omistama Ramirakenne Oy. Uuteen halliin kaupungin neuvottelema Vertek monipuolistaa Uudenkaupugin elinkeinorakennetta. Miten, jää epäselväksi, sillä Vertek on jo toiminut Uudessakaupungissa varsin kauan. Yrityksen omistavat Vakka-Suomen Voima (73 prosenttia) ja Rauman Energia (27). Molemmat ovat sähkön jakelijoita, joilla on yhteinen sähkökauppaa käyvä yhtiö Lännen Omavoima Oy.

Vertek on valtakunnallinen tele- ja sähköverkkojen rakentaja, jolla on Laitilan päätoimipisteen lisäksi sivutoimipisteet Uudessakaupungissa, Raumalla, Porissa, Piikkiössä, Ylöjärvellä ja Vilppulassa. Yrityksen liikevaihto on noin 10 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä noin 100, heistä noin 20-30 Uudessakaupungissa.

Tiloja koskeva vuokrasopimus on hyväksytty (kiinteistö)yhtiön hallituksessa ja se on myös jo allekirjoitettu”. Sannon alueelle aiotaan rakentaa lisäksi noin 1000 neliömetriä toimitilaa, sen kustannukset ovat noin 1 miljoonaa euroa. Tiloihin uskotaan löytyvän 4-5 muuta energia-alan yritystä, joiden kanssa neuvottelut ovat menossa.

Uudenkaupungin kaupungin talousosasto on kilpailuttanut tarvittavan lainan Kiinteistö Oy Uudenkaupungin Energiapuiston toimeksiannosta. Yhtiö on lainanottaja ja tekee lainapäätöksen. Kiinteistöyhtiö hakee kiinteistöön lainamääräisen kiinnityksen, jotka pantataan kaupungille omavelkaisen takauksen vakuudeksi.

Vaihtuvan korkomarginaalin laina otetaan Kuntarahoitus Oyj:tä 25 vuodeksi. Mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy hallituksen esityksen se saa lainamääräisen kiinnityksen Kiinteistö Oy Energiapuiston omistamiin rakennuksiin ja rakennelmiin sekä niiden tontteihin ja maa-alueisiin.

Uudenkaupungin edustaja sekä Vertekin pääomistajan Vakka-Suomen Voima Oy:n että Kuntarahoitys Oyj:n yhtiö- ja vuosikokouksissa on talousjohtaja Anne Takala.