1252833849_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mitä yhteistä on viemärin suunnittelulla ja ukonilmalla? -Ensin välähtää ja sitten korjataan vahingot. Kuva: Warner Bros./Brainstorm (1965).

Ympäristölautakunta kovistelee vesiliikelaitosta Pyhämaan hajuhaitasta

UU 13.9.2009 – Kun paljon yritetään, olo on kuin mitään ei olisi tehty, sanoo vanha kansanviisaus. Pyhämaan hajuhaittana laajempaakin tunnettuutta saavuttanut ja viemäröinnistä syntynyt ongelma aiotaan nyt poistaa päiväjärjestyksestä.

Lounais-Suomen ympäristökeskus sai elokuun loppupuolella ilmoituksen Pyhämaanrannan hajuhaitasta Kaisa Brangenfeldtiltä, joka oli jo aikaisemmin kesällä reklamoinut asiasta ympäristönsuojelupäällikölle ja ympäristösihteerille. Ympäristönsuojelu teki Pyhämaanrantaan tarkastuksen saman tien.

Pyhämaanrannassa esiintyvä voimakas rikkipitoinen haju on asukkaiden mukaan ympärivuotinen ja kesäkuumalla erityisen voimakas. Brangenfeldt ja Vaito Luotonen ovat esittäneet vaatimuksen, että ympäristö- ja lupalautakunta ottaa asian uudelleen käsittelyyn. Aikaisemmin hajuhaitta on ollut esillä lautakunnassa kuusi kertaa kuluneen neljän vuoden aikana, viimeksi toissa vuoden elokuussa. Myös tekninen lautakunta on käsitellyt asiaa yhden kerran.

Hajuhaitan torjunta ei ole onnistunut Uudenkaupungin Vesi liikelaitokselta tai ja Kettelin vesiosuuskunnalta useista yrityksistä huolimatta. Lipeä, aktiivihiili, otsonaattori, kanavaimuri ja 12 metriä korkea poistoputki eivät auttaneet. Hajupiippu otsonihöyryineen oli toiminnassa vuoden 2007 ajan, mutta haitta ei poistunut. Teknisen lautakunnan lupaamaa suunnittelutyötä ja rahoja viime vuodeksi ei ole liioin kuulunut.

Ympäristö- ja lupalautakunta pyytää nyt Uudenkaupungin Vesi liikelaitokselta selvitystä toimenpiteistä, joita on tehty ja aiotaan tehdä Pyhämaanrannan hajuhaitan poistamiseksi parin kuluneen ja tulevien vuosien aikana. Lautakunta haluaa selvityksen tiedoksi myös Kaisa Brangenfeldtille, Vaito Luotoselle ja Lounais-Suomen ympäristökeskukselle.

Ympäristö- ja lupalautakunta palaa asiaan uudelleen vesiliikelaitoksen selvityksen saatuaan.