1252842747_img-d41d8cd98f00b204e9800998ehämeenlinna.fi

Jättiputken torjuntatyöt tämän kesän osalta ohi – työ jatkuu ensi vuonna

UU 13.9.2009 – Jättiputken torjuntatyöt Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on tältä kaudelta saatu päätökseen. Lounais-Suomen ympäristökeskuksen koordinoimissa hankkeissa hävitettiin 130 jättiputkiesiintymää Varsinais-Suomessa ja 110 esiintymää Satakunnassa. Torjuntatyön tekivät kilpailutetut ja koulutetut urakoitsijat, ja Satakunnassa osin myös ympäristökeskuksen oma torjuntaryhmä. Herkillä vesistö-alueilla käytettiin mahdollisuuksien mukaan koivutislettä ja kasvustojen peittämistä. Muissa kohteissa käytettiin kemiallista torjuntaa.

Kemiallisesti käsitellyillä kohteilla jättiputken torjunta on onnistunut pääosin hyvin. Vahvajuuriset toisen vuoden ja kukintaan valmiit kolmannen vuoden yksilöt on saatu hävitettyä. Jättiputki on kuitenkin sinnikäs kasvi ja esiintymän poistaminen kokonaan vaatii useamman vuoden työn ja seurannan, sillä maaperässä olevat siemenet säilyttävät itämiskykynsä useita vuosia. Torjuntatoimia tulee samoissa kohteissa jatkaa ensi vuonna siementaimien torjumisella. Jättiputken kasvumaaperä voidaan luokitella saastuneeksi, koska kasvupaikalta ei voi siirtää maata muualle.

Vesistön ääressä olevien esiintymien hävittäminen on osoittautunut hankalaksi ja hitaaksi prosessiksi. Muovilla peitetyillä kohteilla torjuntatuloksia voi nähdä kesällä 2011, jolloin muovi poistetaan. Projektin kokeilema koivutisle ei alkukesällä käytettynä toiminut.

Estä leviäminen nyt!

Maanomistajalla on tärkeä rooli jättiputken leviämisen estämisessä. Nyt on oikea aika kerätä ja polttaa jättiputken kukinnot ja siemenet, ennen kuin ne varisevat maahan! Kukinnot tulee kerätä huolellisesti jätesäkkiin niin, etteivät siemenet pääse leviämään ja hävittää esimerkiksi polttamalla. Maahan kaadettu kukinnollinen yksilö saattaa kypsyttää siemenet katkaistunakin. Siemenet voivat säilyä itämiskelpoisina monta vuotta.

Asukas- ja luonnonsuojeluyhdistykset voivat myös levittää tietoa ja järjestää talkoita jättiputken torjumiseksi. Hyvänä esimerkkinä toimii tässä Loimaan seudun luonnonsuojeluyhdistys, joka järjestää Loimaalla (18.9.) talkoot jättiputken kukintojen keräämiseksi.

Projektirahoitukselle haetaan jatkoa

Kesän aikana kerättiin paljon uusia havaintoja hankalista jättiputkiesiintymistä. Aloitettua torjuntatyötä tulee ehdottomasti jatkaa, koska lopullinen torjuntavoitto on vielä mahdollinen. Ilman jatkotyötä hävityskustannukset nousevat lähitulevaisuudessa merkittävästi ja kasvi jää pysyvästi jälkipolviemme huoleksi. Lounais-Suomen ympäristökeskus hakee jättiputkiprojekteille jatkorahoitusta syksyn aikana. -LOSYKE.