1252844223_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  Riku Lumiaro

Valkoposkihanhien syyskanta jatkaa kasvuaan

UU 13.9.2009 - Suomen syksyinen valkoposkihanhien kokonaismäärä on 14.200 yksilöä. Näistä 8.600 hanhea laskettiin pääkaupunkiseudulta. Pääkaupunkiseudun syyskanta kasvoi noin 12 prosentilla edellisestä vuodesta. Suuria valkoposkihanhiparvia on havaittu myös muualla rannikkoalueella.

Suomen ympäristökeskus, Helsingin yliopisto ja Birdlife Suomi toteuttivat valkoposkihanhien syyslaskennan toissa viikonloppuna. Laskennan tekivät vapaaehtoiset lintuharrastajat.

Eniten valkoposkihanhia kerääntyy pääkaupunkiseudulle, mutta suuria määriä kokoontuu lisäksi Turun seudulle, jossa havaittiin 2.600 valkoposkea. Kristiinankaupungissa havaittiin 760, Porissa 720 ja Kaarinassa 580 valkoposkea. Mietoisissa (Mynämäellä) laskettiin 49, Porissa 720, Kristiinankaupungissa 760 ja Vaasa-Vöyri-Oravainen -alueella 195 yksilöä. Sisämaassa valkoposkihanhia laskettiin eniten Lahden-Hollolan Vesijärvellä 150 yksilöä.

Suomessa valkoposkihanhi pesii koko rannikkoalueella itärajalta Perämerelle. Suurimmat keskittymät ovat pääkaupunkiseudulla ja Turun saaristossa. Helsingin, Espoon ja Sipoon saaristossa pesi vuonna 2009 yhteensä 1.300 paria ja Turun seudulla 269 paria. Sisämaassa valkoposkihanhet pesivät Lahden-Hollolan Vesijärvellä, Päijänteellä, Iitissä, Etelä-Karjalassa ja Oulujärvellä.

Pääosin arktisilla alueilla pesivä valkoposkihanhi on sopeutunut erinomaisesti Suomen luontoon ja kannan kasvu tulee jatkumaan lähivuosina.

Aika ajoin keskustellaan valkoposkihanhen metsästyksestä. Perusteena pidetään hanhien aiheuttamia ulostehaittoja kaupunkien nurmilla ja lajin runsastumista. Ulostehaittoja ei kuitenkaan vähennetä metsästyksellä, sillä nurmet likaantuvat kesällä emojen ja poikasten ruokaillessa niillä. Helsingissä ja Turun Ruissalossa ruokailevat hanhet ovat kaupunkien edustalla pesiviä kesyjä lintuja.

Metsästys ei vaikuttaisi haittoihin, sillä kaupunkien keskustoissa hanhia ei voi metsästää lintujen poikasaikana keskikesällä. Ulostehaittojen vähentämiseksi on löydettävä muita ratkaisuja, kuten aitoja tai karkotteita.

Runsastumisestaan huolimatta valkoposkihanhea ei saa EU:ssa metsästää. Valkoposkihanhi kuuluu EU:n lintudirektiivin I liitteen lajeihin, joiden elinympäristöjä on suojeltava erityistoimin. Valkoposkihanhen metsästämisen salliminen Suomessa edellyttäisi muutosta lintudirektiiviin. Valkoposkien tappaminen on sallittua vain alueellisen ympäristökeskuksen myöntämien erikoisluvin, mikäli ne aiheuttavat vakavaa vahinkoa, eikä vahinkojen estäminen ole mahdollista kuin lintuja tappamalla.