1252908868_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  kaariutrio.fi

Kirjailija kannattaa omaehtoisen kuoleman sallivaa perusterveydenhuoltoa

UU 14.9.2009 – Kirjalija Kaari Utrio ei halua vanhainkotiin tai laitoshoitoon hoidettavaksi vanhennuttuaan. Tänään Ilta-Sanomissa kantansa esiin tuonut Utrio on nyt 67-vuotias. Hän ehdottaa, että ”terveyskeskuksissa voitaisiin jakaa vanhuksille, vaikkapa yli 70-vuotialille, ystävällisiä 'unipillereitä'. Se on välttämätöntä, koska nopeasti kuoleva vanhus on eduksi yhteiskunnalle”. Utrio uskoo ettei suurten ikäluokkien ikäluokkien vanhuksille löydy hoitajia ja hoitopaikkoja.

Yli 50 kirjaa kirjoittanut ja usein palkinnoin palkitun Kaari Utrion vaikutus suomalaisen naisen ajatteluun on kenties merkittävämpi kuin kenenkään muun yksityisen ihmisen, kerrotaan kirjailijan kotisivuilla.

Utrio sanoo terveydenhoitojärjestelmän keskittyvän tällä hetkellä ihmisten iän pidentämiseen. Kirjailijan mielestä se on virhe. Utrio liittyy näin positiivisen eutanasian kannattajaksi, joka haluaa terveydenhuollolta aktiivisia toimenpiteitä kuolemalle. Jo tällä hetkellä aikuinen henkilö voi tehdä hoitotestamentin ja ilmoittaa, ettei halua pitkitettyä hoitoa tai hoivaa laitoksissa. Terveydenhuollon kannalta silloin on kysymyksessä negatiivinen eutanasia, niin sanottu ”letkut irti” -hoitokäytäntö tai sairaan henkilön hoitamatta jättäminen.

Kirjailija Kaari Utrio ajaa kuitenkin kannanotollaan yhteiskuntapolitiikkaa, joka päättäisi kuoleman ajankohadan yksilöiden puolesta. Hän liittyy näin löyhästi myös Pentti Linkolan ekofasistisiin mielipiteisiin, joiden mukaan vanhusten hoidosta pitäisi luopua globaaleista ekologisista syistä.

Unipillereiden” nauttiminen taas perustuu yksilölliseen pelkoon kivuliaasta ja kestämättömiä kipuja täynnä olevasta elämänvaiheesta, tai esimerkiksi käsitykseen oman elämän jatkamisen merkityksettömyydestä. Kun Utrio kertoo ettei halua laitoshoidon sijasta myöskään ”kolmen oman lapsensa hoivaan”, kannanotto on lisäksi varsin egoistinen.

Viimeisimmän tutkimuksen mukaan joka kymmenes suomalainen on pohtinut itsemurhan mahdollisuutta jossakin elämänsä vaiheessa.