1253002101_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sisustusarkkitehti Samuli Naamanka ja Compos Lobby -tuoli.

Lotus, Opel Speedster, Valtra ja nyt ekotuoli

Uusikaupunkilainen Novoplastik Oy jatkaa biomateriaalien kehittämistä

UU 15.9.2009 / Olli Haapala – Useiden autojen ja Valtra-traktorin sisustuksesta luonnonkuiduista valmistetuilla komponenteilla maailmankuuluksi tullut uusikaupunkilainen Novoplastik Oy on nyt tekemässä aluevaltausta huonekaluteollisuuteen. Sisustusarkkitehti Samuli Naamangan suunnittelema Compos Lobby -tuoli esiteltiin suomalaisen huonekaluvalmistajan Piiroisen näyttelyssä Tokiossa huhtikuussa.

Harajukun alueella sijatsevassa Case-galleriassa esitellyssä tuolissa on sataprosenttisesti biohajoavasta luonnonkuidusta valmistettu istuin, joka on valmistettu Uudessakaupungissa Novoplastik Oy:ssä. Uuden biomateriaalin ”isä” on Novoplastikin toimitusjohtaja Johannes Heiskanen.

Piiroinen esitteli Compos Lobby -tuolin viime viikolla myös Helsingissä näyttelyssään 100% into the Future. Näyttelyssä oli esillä myös Antti Kotilaisen, Timo Ripatin, SHL Designin sekä Antti Nurmesniemen Piiroiselle suunnittelemaa mallistoa. Lisäksi näyttelyn teemana on kalustevalmistuksen ympäristönäkökulma.

-Kolmivuotisen materiaalitutkimusvaiheen tavoitteena oli tutkia luonnonkuitujen puristamista huonekaluteollisuuden tarpeisiin ja saavuttaa puristeessa kolmeen suuntaan taipuvia kaaria ja eri paksuusvaihteluja. Alusta alkaen oli selvää, ettemme halunneet materiaaliin yhtään epäorgaanisia ainesosia. Compos-tuolissa tavoitteet täyttyvät hienosti, kertoo sisustuserkkitehti Samuli Naamanka.

-On huomattavaa ja erittäin tärkeää ymmärtää, että tämän tekniikan muottikustannukset suhteessa muovipuristeisiin tai esimerkiksi alumiinivaluihin ovat huomattavasti edullisempia ja näin ollen 3-D istuinkuppien valmistus on mahdollista pienemmälläkin satsauksella. Materiaalin yksi merkittävä etu muovipuristeisiin verrattuna on myös pinnan lämpö ja siten miellyttävyys, jatkaa Naamanka.

Tuolien istuimet ovat suomalaisesta pellavasta ja maissisokerista polymeroitua luonnonkuitua. Compos-mallisto sisältää kolme tuolivaihtoehtoa: Compos Lobby, Conference ja Café. Tuolin istuinten värivaihtoehtoja on kolme: luonnonväri, musta ja valkoinen.

Luonnon kuitukomponenteilla ja luonnon komposiittikuiduilla on se ero, että jälkimmäiset eivät sisällä epäorgaanisia ainesosia, niitä ei ole mukana edes sideaineina. Compos Lobby -tuolissa ei ole myöskään öljypohjaisia ainesosia, mikä vähentää sen ympäristövaikutuksia entisestään. Kun tuoli on elinkaarensa päässä, sen istuin voidaan rouhia ja käyttää uudelleen. Tuolin teräksinen jalkaosa on niinikään kierrätettävissä.

Compos Lobby -tuolin istuimen voi myös polttaa tai kompostoida joko teollisesti tai kotikompostissa. Tuolin jalkaosa on kromattua tai mattapintaista ruostumatonta terästä. Tuoli on myös läpäissyt paloturvallisuuustestit.

Piiroinen on perustettu vuonna 1949. Oman julkisten tilojen kalustemalliston valmistuksen lisäksi yritys on erikoistunut metallin jalostukseen, metalliosien pintakäsittelyyn ja metallikomponenttien valmistukseen. Yrityksen sopimusvalmistuksen asiakaskuntaan kuuluu kalusteyritysten lisäksi muun muassa elektroniikka- ja raskasteollisuutta. Piiroinen Komponentit toimii huonekaluteollisuuden sopimusvalmistajana.

Salossa toimiva Piiroinen on tehnyt viime vuosina merkittäviä investointeja ympäristöä säästäviin tuotantomenetelmiin. Tuotantoteknologian kehittäminen mahdollistaa ympäristöystävällisempien tuotteiden valmistamisen.