1253011505_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kotisairaala Uuteenkaupunkiin vasta kun rahat riittävät

UU 15.9.2009 – Uudenkaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on teettänyt kotisairaalatoimintaa koskevan selvityksen, mutta haluaa tässä vaiheessa selvittää myös kustannukset. Asiaan palataan vasta kun terveydenhuollon uuden yhteistoiminta-alueen toiminta on vakiintunut, siis parin vuoden kuluessa.

Sosiaalijohtaja Helvi Heiniön asettaman työryhmän lähtökohtana oli selvittää kotisairaalatoiminnan mahdollisuudet Uudessakaupungissa. Työryhmään kuuluivat vuodeosastohoidon ylilääkäri Sanna-Mari Maula, terveyskeskuslääkäri Tarja Uusitalo, kotihoidon esimiehet Maria Nurmi ja Jaana Aitta, osastonhoitaja Minna Kivijärvi ja johtava hoitaja Tarja Huovinen.

Kesäkuussa valmistuneessa raportissa kotisairaalaa pidetään potilaan elämänlaatua ja toimintakykyä ylläpitävänä ja edistävänä ympäristönä. Kotisairaala soveltuu työryhmän mielestä myös eristyspotilaille, mikäli käytettävissä on riittävät resurssit ja osaava tiimi.

Kotona järjestettävä sairaalatasoinen toiminta edellyttää, että potilas itse on halukas järjestelyyn ja hoito on turvallista. Paikkaa varten tarvitaan lääkärin lähete”, todetaan raportissa.

Itsenäinen kotisairaala edellyttää noin 20.000-30.000 asukkaan väestöpohjaa, minkä uusi yhteistoiminta-alue ylittäisi. Työryhmän ehdotuksen mukaan kotisairaalatoimintaa voitaisiin kokeilla siten, että Maria-Sofian osastoon järjestettäisiin 5-paikkainen ”kotisairaala” eli viisi potilaspaikkaa varattaisiin kotisairaalan tarpeisiin.

Työryhmä hahmottelee myös toiminnan käytännön neljän kokopäiväisen ja osa-aikaisen lääkärin yksikkönä. Kotisairaala toimisi hoidon osalta aamusta iltayöhön ja olisi yöaikaan Maria-Sofian osaston hoteissa. Henkilöstön rekrytoinnin lisäksi tarvitaan myös alkuinvestointeja.

Aloitteen kotisairaalatoiminnasta teki Eija Maikola (kok).