Kiinteistö Oy Uudenkaupungin Energiapuisto

Salainen päätös kaupunginhallituksessa heti toimeksi – urakkailmoitukset saman tien ”Hilmaan”

UU 16.9.2009 / Olli Haapala – Uudenkaupungin Sannolle uutta teollisuustoimitilaa pikavauhtia rakennuttava ja kaupungin kokonaan omistama kiinteistöosakeyhtiö alkaa vähitellen kuoriutua nahastaan. Samalla kaupungin dynaamisen elinkeinopolitiikan takaa alkaa näkyä jopa kunnallista parlamentarismia uhkaavia ukkospilviä. Valtuustolla on visainen tehtävä runsaan kahden viikon kuluttua, kun se päättää 3,2 miljoonan euron lainan takauksesta.

Kiinteistöosakeyhtiö perustettiin todennäköisesti jo kesäkuussa ja se merkittiin Kiinteistö Oy Uudenkaupungin Energiapuisto -nimisenä kaupparekisteriin 14.9. Yleensä merkintä kaupparkisteriin kestää 3-4 kuukautta.

Yhtiön hallituksessa istuvat puheenjohtajana kaupunginjohtaja Kari Koski, hallintojohtaja Ossi Pelttari, Vertek Oy:n toimitusjohtaja Pekka Patjas ja sihteerinä juristi Sampo Juntti Turun Lakitieto Oy:stä. Lakiyhtiö on kiinteistöjen hallinnoinnin sekä kiinteistö- ja rakentamisjuridiikan asiantuntijayritys. Yhtiön käyntiosoite on Poraajatie 3 ja postiosoite Vakka-Suomen Tilikeskus Oy.

Koski ja Pelttari ovat jäävejä kaikissa tilanteissa, joissa kiinteistöyhtiön asioista päätetään kaupungin hallinnossa. Molemmat ovat myös esteellisiä tekemään päätösesityksiä eri toimielimille.

Kaupunginhallitus keskusteli 8.6. hallihankkeesta ei-julkisena asiana ja päätti seuraavaa: ”Kaupunginhallitus päättää osoittaa talousarviossa yritysten toimitilojen toteuttamiseen varatusta 500.000 euron määrärahasta 150.000 euroa perustettavan Kiinteistö Oy Uudenkaupungin Energiapuiston osakepääomaksi (100%). Samalla kaupunginhallitus päättää, että nyt käsiteltävä asia pidetään aikaisemmin esitetyistä syistä kaikilta osin sisällön ja päätöksen osalta tässä vaiheessa salaisena. Lisäksi kaupunginhallitus antaa luvan tämän päätöksen välittömään täytäntöönpanoon kiinteistöyhtiön perustamistoimien aloittamiseksi”.

Hallihankkeelle annettiin näin hallituksessa välitön toimenpidelupa. Hallituksen päätöstä voi vaatia oikaistavaksi kahden viikon kuluessa. Mutta tähän ei ollut mahdollisuutta kenelläkään, joka katsoo hankkeen koskevan myös itseään, sillä asia oli ”salainen” eikä päätöstä avattu miltään osin julkiseksi.

Menettely selittää Sannolle rakennettavan urakkatarjouskilpailun nopean aloittamisen. Niinpä hallinto- ja kehittämiskeskus teki julkisten hankintojen Hilma-järjestelmään hankintailmoituksen energiapuiston toimitilojen rakentamisesta. Kilpailuttamisesssa oli mukana hallinto- ja kehittämiskeskuksen lisäksi teknisten ja sisäisten palvelujen osaston yhteyshenkilönä rakennusinsinööri Reino Pöyhönen.

Kun energiapuistohallin rakennuttajana toimii kaupungin omistama yhtiö, urakoiden kilpailuttaminen kuuluu luonnollisesti sille. Yhtiö voi kuitenkin käytännöllisistä syistä ostaa kaupungilta palveluja, joista se maksaa käyvän korvauksen.

Hankintailmoitus kirjautui Hilmaan 10.6. klo 1.45 ja se oli postitettu edellisenä päivänä 9.6. klo 15.27.

Energiapuiston toimitilojen LVIAK-urakoista (putki-, ilmanvaihto-, automaatio- ja kylmälaite sivu-urakoista) tehtiin erillinen hankintailmoitus 11.6. klo 14.18 ja se kirjautui Hilma-järjestelmään 12.6. klo 1.45. Tarjousten takaraja oli sama kuin aikaisemmassa hankintailmoituksessa.

Tarjouksia tai osallistumisilmoituksia kaikkiin rakennusurakoihin pyydettiin 29.6. mennessä. Kiinteistöyhtiöllä täytyi tuolloin jo olla hallitus, eli yhtiö perustettiin jo kesäkuussa, mahdollisesti jopa toukokuussa. Julkisesti tiedossa on vain sen kokous 11.9., vähän ennen kaupunginhallituksen kokousta, jossa kiinteistöyhtiö haki kaupungin omavelkaista takausta 3,2 miljoonan euron lainalleen. Kaupunginhallituksen käsitellessä asiaa 8.6. ei-julkisena urakkakilpailun asiakirjojen on täytynyt joka tapauksessa olla valmiina.

Rakennusalan tarjouskilpailuun osallistuvien yritysten valmius ja nopeus ovat myös ihailtavia. Energiapuiston hallihankkeessa yrityksillä oli 11-13 arkipäivää tarjousten tekemiseen. Juhannuskokot jätettiin siis sytyttämättä.

Ukin Uutisten saaman tiedon mukaan Vertek Oy:n Laitilan toimintojen ”siirtämisestä” Uuteenkaupunkiin liittyisi muitakin ”syitä” kuin liiketaloudellisia perusteluja.