1253185099_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  saunalahti.fi

Pesätuhot huomioitava merimetson metsästyslupia myönnettäessä

Pesätuhojen vaikutus merimetson pesimäkantaan on todennäköisesti moninkertainen satunnaiseen suojametsästykseen verrattuna.

UU 17.9.2009 / Olli Haapala – Suomessa on tähän mennessä haettu alle kymmenen merimetson metsästyslupaa, mutta toistaiseksi lupia ei ole saatu. Perusteena luville on esitetty merimetsojen aiheuttamia maisemahaittoja ja eritoten linnun ammattikalastukselle aiheuttamia haittoja.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk) on ilmoittanut useaan otteeseen olevansa merimetsokannan harventamisen kannalla, viimeksi elokuussa. Maisemahaitan ei kuitenkaan katsota täyttävän poikkeuluvan ehtoja. -Ehtona on lintujen aiheuttama vakava vahinko. Ongelmaksi on muodostunut se, mikä vakava vahinko on ja kuka sen määrittelee, selvittää ympäristöministeriön ylitarkastaja Matti Osara tänään Uudenkaupungin Sanomille. Menossa on luotettavan vahinkomittarin selvitystyö yhdessä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen kanssa.

Viime kesänä merimetson pesimäkannaksi laskettiin noin 16.000 paria. Muut linnut mukaanlukien Suomen merialueilla kesäisin elävä koko kanta on noin 45.000 – 50.000 yksilöä. Pesivän kannan kasvu on jo hidastunut, sillä Suomeen Etelä-Itämereltä tuleva tulomuutto on vähäisempää kuin 2000-luvun alkupuolella. Pesimäkanta runsastui eniten Kustavista pohjoiseen olevalla merialueelle.

Merimetson pesistä tuhottiin omavaltaisesti noin 2.700, mikä on noin 17 prosenttia koko pesimäkannasta. Kannasta yli 70 prosenttia pesii suojelualueilla. Yhdyskuntia oli 48 ja niistä tuhottiin kolmannes. Tuhotuista pesistä noin 2.000 sijaitsi Saaristomerellä. Ihmisen hävittämiksi tulkittuja pesiä havaittiin Pernajassa, Inkoossa, Raaseporissa, Kemiönsaaressa, Länsi-Turunmaalla, Naantalissa, Maskussa, Kustavissa, Luvialla, Porissa, Kristiinankaupungissa, Korsnäsissä ja Mustasaaressa.

Ympäristökeskus on useaan otteeseen pyytänyt valvonta-apua Rajavartiolaitokselta, mutta luonnonsuojelurikoksia tehneitä ei ole tavoitettu. Yhden merimetson korvaushinta on 238 euroa. Vahingonkorvauksia on kertynyt yhteensä noin 640.000 euroa.

Merimetson metsästys on asiantuntijoiden mukaan vaikeaa ja kannan rajoittamisen keinoksi valittaneen munien lävistäminen lintuyhdyskunnissa. Pesätuhojen vaikutus merimetson pesimäkantaan on todennäköisesti moninkertainen satunnaiseen suojametsästykseen verrattuna.