1253292151_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Taksikuskeilla ei ole pätevyyttä arvioida tartuntaa sikainfluenssaan

UU 18.9.2009 – Tapaukset joissa pääkapunkialueen taksit olisivat kieltäytyneet kuljettamasta kyytiin pyrkivää itsensä maskilla suojannutta asiakasta on pötypuhetta. Käytännölle ei mahdollisuutta senkään takia, että taksit ovat julkista liikennettä, joilla on asiakkaitaan kohtaan myös velvollisuuksia. Kun kuljettaja huomaa asiakkaalla kasvoja suojaavan maskin, hänellä ei ole oikeutta jättää asikasta noin vain kyydistä.

Itseään sikainfluessasta epäileville ei ole olemassa ohjeita julkisen liikenteen käytöstä tai taksiliikenteen käytöstä. Taksikeskus ei voi vaatia taksin tilauksen yhteydessä ilmoitusta asiakkaan terveydentilasta. Jos terveydentila osoittautuu ajoneuvon ja kuljetuksen osalta mahdottomaksi, taksin velvollisuus on hoitaa tai tilata paikalle asiakkaan tarpeisiin sopiva kuljetus, kuten toinen taksi tai sairaskuljetus.

Tapaukset, joissa taksin kuljettaja heittää kyydittävän tai tämän mukanaan tuoman henkilön omasta epäilystään sikainfluenssatartunnasta kokonaan ulos ajoneuvosta, päätyvät lähes aina oikeuden käsiteltäväksi.

Kyyti loppuu nyt tähän -kuljettajat syyllistyvät periaatteessa heitteillejättöön. Taksikuljetus ei ole paikka, jossa tehdään diagnooseja kuljetettavien terveydentilasta.