Kaupungin talous ylittymässä 5 miljoonalla eurolla

UU 19.9.2009 - Uudenkaupungin talousarvio on kahden ensimmäisen vuosikolmanneksen aikana on talousjohtaja Anne Takalan raportin mukaan ylittymässä miljoonilla euroilla.

Talousarvionsa ylittävät tänä vuonna hallinto- ja kehittämiskeskuksen elinkeino-osasto ja yritysten toimitilat -momentti. Raportissa ei kerrota osaston ylityksiä euromääräräisinä. Kaupunki on kuitenkin parhaillaan tarkistamassa vuokriaan.

Sosiaali- ja terveyskeskus ylittää talousarvionsa noin 2,5 miljoonalla eurolla: sosiaalityö ja elatusturvan osalta 500.000, kansanterveystyön osalta 820.000, erikoissairaanhoitodon osalta 500.000-800.000 euroa ja kuntoutuksen osalta 650.000 eurolla. Kasvu edellisestä vuodesta on 6 prosenttia. Ylittymisen taustalla on lisääntyneet toimeentulotukimenot ja lasten sijoitukset sekä lisääntyneet yhteispäivystyksen ja laboratoriopalvelujen menot, vuodeosastojen henkilöstökulut ja vammaispalvelujen menot. Sosiaali- ja terveyspalvelujen osuus koko kaupungin menoista kasvaa koko ajan.

Rankasti alijäämäiseksi muodostuva koko vuoden talous on kaupungin kannalta ”todella huolestuttava”. Kaupungin taloutta ei saatane tasapainoon ilman suuria ratkaisuja kuten veronkorotuksia. Ensi vuoden talousarvion laatiminen vaikeutuu entisestään.

Kaupungin talous on jäämässä pahasti alijäämäiseksi ja liikelaitoksien liikevaihdot ovat taantuman takia laskussa, joten kaupungin ja liikelaitosten yhteinen vuosikate on painumassa negatiiviseksi ja tilikauden tulos 5-6 miljoonaa alijäämäiseksi”, todetaan talousjohtaja Takalan raportissa kaupunginhallitukselle. Talouden alijäämään viimeisen vuosikolmanneksen aikana vaikuttaa marraskuun tuloverojen puuttuminen, joka johtuu verotulojen oikaisusta ja joulukuun verotilitysten normaalia pienemmästä määrästä.

Kaupungin koko vuoden alijäämä noussee noin 5 miljoonaan euroon, mutta oli talousarviossa 1,6 miljoonaa euroa. ”Kaupungin ja liikelaitosten yhteinen tilikauden tulos olisi niin ikään 5 miljoonaa euroa negatiivinen. Se on 3,5 miljoonaa euroa enemmän kuin talousarviossa”.

Uudenkaupungin verotulot ja valtionosuudet olivat ajanjaksolla yhteensä 52,3 miljoonaa euroa. Ne kasvoivat 1,6 miljoonaa viime vuodesta. Talous heikkeni viime vuodesta, sillä kahdella ensimmäisen vuosikolmanneksella käyttötalouden menot kasvoivat verotuloja ja valtionosuuksia enemmän.

Taantuman vaikutuksen esimerkiksi sopii satamaliikelaitos. Sataman liikenne on vähentynyt ja liikelaitoksen arvioitu liikevaihto ei toteudu. Satamaliikelaitoksen vuodesta tulee noin 200.000 euroa alijäämäinen.