1253439243_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  jkl.fi

Kuntaliitto:

Vanhustenhoito ei parane lisänormeilla vaan osaavalla henkilöstöllä

UU 20.9.2009 - Eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Pauniolle viime viikolla jätetyt lääninhallitusten selvitykset ympärivuorokautisessa hoidossa olevien vanhusten valvonnasta paljastivat kiistatta pahoja puutteita vanhustenhoidosta. Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Jussi Merikallio varoittaa tekemästä selvityksistä liian yleistäviä johtopäätöksiä.

-Selvityksissä mainitut tapaukset ovat ääripäitä, eivätkä kuvaa vanhustenhoidon tilaa kokonaisuudessaan. Kyse on yksittäistapauksista, vaikkakin tietenkin erittäin huolestuttavista sellaisista, Merikallio toteaa. -Yksittäisiäkään tapauksia ei voi hyväksyä ja puutteet tulee korjata. Yksittäistapausten perusteella ei voi kuitenkaan tehdä johtopäätöksiä koko palvelujärjestelmän tilasta, eikä niiden tule ohjata koko järjestelmän uudistamista.

Merikallion mukaan selvitykset ja niiden julkinen vastaanotto enteilevät tiukan ja normittavan vanhuspalvelulain valmistelua. Tällä hetkellä vanhustenhoitoa säännellään yleisellä sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännöllä ja sitä täydentävillä suosituksilla.

-Uudet tiukat normit ja lait eivät välttämättä palvele vanhustenhoidon kehittämistä eivätkä sinällään tuo lisää voimavaroja. Lainsäädännön kiristämisen ja normiviidakon tihentämisen sijasta nyt olisi tärkeä panostaa johdon ja hoitohenkilöstön työn tukemiseen, Merikallio kommentoi.

-Samalla tulee varmistaa, että joissakin kunnissa toimiviksi koetut palvelujen järjestämisen käytännöt leviävät muihin kuntiin. Kunnat voivat näin oppia toisiltaan, Jussi Merikallio lisää. Hän huomauttaa, että myös omaisilla ja ystävillä on tärkeä rooli vanhusten hyvinvoinnissa.