1253533752_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lempäälän uimahalli. Havainnekuva: arkkitehtiruutu oy.

Kun porvarihallitusta ajaneet bisnesmiehet Suomea rakentaa

Sukarin Lokalahden lomakylä etenee – Lempäälä jätti uimahallin rahoittamisen

UU 21.9.2009 – Ylen ykköskanavan ihmiskuvamakasiinissa (Arto Nyberg) sunnuntai-iltana esiintynyt konkurssiin menneen Nova Kiinteistökehitys Oy:n entinen toimitusjohtaja ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä epäilty Arto Merisalo kertoi, ettei ”Novan” kiinteistöalan hankkeissa milloinkaan veljeilty kunnallisten luottamusmiesten, virkamiesten tai päättäjien kanssa.

Nova Kiinteistökehitys Oy oli mukana Uudenkaupungin Ketunkalliolle nousseen halpistavaratalon rakentamisen alkuvaihessa. Nova Group -konserniin kuuluva yhtiö hankkii muun muassa liiketontteja ja -kiinteistöjä, liikekiinteistöihin vuokralaisia ja kilpailuttaa rakentamista sekä myy valmiita kohteita kiinteistösijoittajille. Tavarataloon Ketunkalliolle tuli vain Tarjoustalo-ketju. Sen 1,5 hehtaarin tontin osti Suomen Liikekiinteistöt SLK Oy 420.000 eurolla. Tämän yhtiön omistivat Tokmanni-konsernin toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen (85 prosenttia) ja Novan Arto Merisalo (15 prosenttia).

Suomen Liikekiinteistöjen tonttikaupoista kaikkine johdannaisineen ei jäänyt Uudenkaupungin kassaan lainkaan kahisevaa, pikemminkin päinvastoin.

Tarjoustalon tonttikauppa tehtiin kevätkesällä 2007 ja tavaratalo avattiin jouluksi 2008. Kun halpistavaratalon tontilla tehtiin ensimmäisiä perustustöitä, kaupungissa virisi vaalirahasotkuissa itsensä ryvettäneen ja yhä ryvettävän Kehittyvien Maakuntien Suomi ry:n toisen suurlahjoittajan, maskulaisen Toivo Sukarin tonttikaupat Lokalahden Tirkkalassa.

Tämä hanke käynnistyi komeasti Uudenkaupungin ja Sukarin omistaman Maskun Kiinteistöt Oy:n yhteistoimintana, pilottihankkeena, josta piti tulla ”näyttävän ja houkuttelevan” ympärivuotisen asumisen oman konseptin omaava projekti Sukarin ”ideapark-ostoslähiöiden” tapaan.

Uudenkaupungin kaupunginvaltuusto päätti 4.2.2008 myydä Tirkkalasta 12 hehtaarin määräalan, jossa on noin 800 metriä merenrantaa Masku Kiinteistöt Oy:lle. Kaupungin kanssa tehdyn yhteistoimintasopimuksen mukaan Masku Kiinteistöt maksoi tontista 300.000 euroa, sekä sitoutui tien ja vesijohdon rakentamiseen. Valtuustossa Juha Aaltonen (sd) esitti kauppahinnaksi vähintään 600.000 euroa. Häntä ei kannatettu.

Tirkkalan määräalan myyntiin liittyy ranta-asemakaavan korjauskierros Lounais-Suomen ympäristökeskuksen vaatimuksesta. Koko hankkeen luonne muuttui. Kaupungin ja kiinteistöyhtiön maakauppa herättikin melkoista poliittista vastustusta. Pilottihanke käsiteltiin kaupunginhallituksessa aluksi salaisena.

Tirkkalan luksusmökkikylän rakennuslupien hakeminen kuuluu kiinteistöyhtiölle, sen sijaan 5 tontin rakentaminen jää loppukäyttäjille, tai kiinteistöyhtiölle. Yhtiö on jo jättänyt rakennuslupahakemuksen kolmelle tontille ja loma-asunnolle.

Sen sijaan Sukarin uudet Ideapark-hankkeet (Masku, Pieksämäki, Vihti, Kiiminki) yskivät ja yskityttävät kuntia niille esitettyjen pikajuoksuvauhtia edellyttävien vaatimusten ja aikataulujen takia. Toisaalta talouden lama yskityttää myös vaalirahamiesten taloutta. Kun Lempäälään toteutetun Ideaparkin yhteyteen suunniteltu maanalainen maailma (väestönsuoja, kylpylä-, uimahalli- ja hiihtoputki) pysyy pimeänä valmiina louhoksena rahoitusvaikeuksien takia, vähin äänin on peräytynyt niin jo työn aloittaneita rakentajia kuin kolme viikkoa sitten Lempäälän kunta uimahallin rahoittajana. Kunta aikoo selvitä ostopalveluilla, kunhan uimahalli joskus valmistuu. Väestönsuoja Ideaparkin rahoittajien on kuitenkin rakennettava.

Tokmanni-konsernin Kyösti Kakkonen oli Arto Merisalon sunnuntaisen tv-kertomuksen mukaan porvarihallitusta maahan peränneen liikemiesryhmän ideanikkari. Sukari ja Kakkonen puolestaan olivat Nova Kiinteistökehitys Oy:n suurasiakkaita, jotka halusivat Kakkosen ehdotuksesta perustaa ”poolin”, josta jaettaisiin vaalirahaa sopiviksi katsotuille ehdokkaille. Mukana olivat myös Suomi-Soffan omistajat Marita Keskinen-Toivainen ja Harri Toivainen. Merisalon mukaan rahat maailmalle jakoi uusikaupunkilaistenkin hyvin tuntema toimitusjohtaja Tapani Yli-Saunamäki.

Kun maailmantalous käänsi kylkeään viime vuonna, Nova Kiinteistökehitys Oy meni polvilleen ja lopulta konkurssiin peruuntuneiden sopimusten ja muiden sotkujen vuoksi. Kohtalaisen reilun kiinteistöomaisuuden arvo on nollattu. Kolme noin 150.000 euron edustusbemaria palautettiin autot myyneille ja rahoittaneille yrityksille. Merisalon yhtiöltään lainaamat noin 700.000 euroa kääntyivät yllättäen hänen palkakseen. Poliittisesti aktiivisten rahamiesten ”poolin” pikkulainoilla hankittu ja korjattu loistohuvila Ruovedellä Merisalon kotipaikkakunnalla on myynnissä. Vaalirahaa saaneet kantavat nyt koppakaupalla takaisin saamiaan tukirahoja.