1253715266_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pitäisikö jotkut poliitikot panna toden teolla jäähylle? Kommentoi!

PÄIVÄN TEEMA

Mediako sairas paljastaessaan yksityisen rahavallan vaalikytköksiä?

UU 23.9.2009 / Olli Haapala – Vaaliraharuljanssin takia kierteeseen joutunut maan hallitus ennakoi lopputulosta kuin entinen mies kastellessaan housunsa: pieruilla kuivataan. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) pitää ennenaikaisia vaaleja ”tarpeettomana” ja kokoomukselainen kirstunvartija Jyrki Katainen ilmoittaa olevansa ”tietämätön” Arkadianmäelle tuettujen kansanedustajien nimilistasta.

Joensuun yliopiston julkisoikeuden professori Teuvo Pohjolainen pitää vaalirahajupakan takia hallituksen saamaa epäluottamusta kriisinä, josta selviää ainakin ”eroa harkitsemalla”.

Muissa Länsi-Euroopan maissa hallitus olisi varmasti jo eronnut”, toistavat useat vaikuttajat ja kansalaiset uutiskommenteissaan.

Eduskunnan oppositio aikoo kokoontua pohtimaan eduskuntavaalien järjestämistä. Kokoonkutsuja on demareiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov. Vasemmistoliiton ja perussuomalaisten puoluejohto on myötämielinen uusille vaaleille, toisin sanoen eduskunnan hajottamiselle. Tätä on ehdottanut myös hallituspuolue vihreät. Muista eduskuntapuolueista ainakin demarien Kimmo Kiljunen ja varapuheenjohtaja Jukka Gustafsson ovat vaatineet uusia vaaleja.

Eniten rivit ovat sekaisin keskustapuolueessa, jonka ehdokkaiden vaalirahasotkuista ei tunnu olevan tietoa ja muistikuvia sen paremmin pääministerillä kuin puolueen kassanvartijoillakaan.

Hallituksesta muun muassa toistuvien naisseikkailujen takia lähtöpassit puolueeltaan saanut Ilkka Kanerva (kok) palauttaa vaalirahakohun aiheuttaneen Nova Kiinteistökehitys Oy:n konkurssipesään 13.000 euroa 60-vuotisjuhliin käytetyistä rahoista. Keskustapuolue palauttaa saamastaan 260.000 euron vaalirahasta konkurssipesän kanssa neuvottelemansa summan.

Viime eduskuntavaaleissa jaetun yksityisen ”porvarihallituksen visoineen” liikemiesten vaalirahapoolin vaikutus on veteen piirretty viiva, mutta viivaa piirrettäessä ei takuulla osattu arvioida sen johtavan koko suomalaisen demokratialaiturin peruspilareiden tärisemiseen.

KOMMENTTI

Kenen syy? No tietysti median, joka penkoo asioita ja soittelee ristiin poliitikon ja bisnesmiesten kotiin kesken saunakaljan ja grillimakkaran. Eikun kesken veljesten kymppipöytien. Ja kehtaa tehdä sen keskellä kesääkin. Parhaiten tämän kiteytti parikymmentä tonnia ja lentolipun itämailta kotiin saanut kansanedustaja: maksettu jo! Siis se lentolippu. Aluksi petti muisti, sitten budjetti, sitten taas muisti.