Uusikaupunki luikkii uuteen puhepalvelujen kilpailuttamiseen – tai päätyy Soneran kanssa markkinaoikeuteen

UU 23.9. & 24.9.2009 / Olli Haapala – Uudenkaupungin puhepalvelujen hankinta käynnistetään uudelleen. Kaupunginhallitus keskeytti nykyisin menossa olevan julkisuuteen yllättäen vuotaneen hankintakilpailun, jonka voitti TeliaSonera Finland Oyj noin 400.000 euron tarjouksellaan. Kysymys on kaupungin lankaliittymiä ja matkapuhelinpalveluja ja puhelinvaihdetta koskevasta sopimuksesta kolmeksi vuodeksi. Toinen tarjouksen tehnyt paikallinen yritys Vakka-Suomen Puhelin Oy (tytäryhtiöineen) hävisi kilpailun julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan noin 7.000 eurolla.

Uusikaupunki kilpailuttaa uudestaan puhepalvelunsa. Kaupunginhallitus teki päätöksen kilpailutuksen keskeyttämisestä maanantaina. Asiasta jouduttiin äänestämään, kun Antti Haapavuori (sd) ehdotti ja Johanna Ruoranen (sd) kannatti keskeyttämistä. Tätä vastustivat puheenjohtaja Heikki Wala (kok) ja Rainer Tähtinen (ps), jotka totesivat että tarjouskilpailu on käyty ja lopputulos pöydällä. Wala ja Tähtinen jättivät päätökseen eriävän mielipiteensä, he pitivät päätöstä juridisesti kestämättömänä. Salaisena pidetyn asian esitellyt hallintojohtaja Ossi Pelttari jätti hänkin pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä ja vapautui näin mahdollisesta henkilökohtaisesta korvausvelvollisuudesta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Wala korostaa hankintaprosessin olevan juridisesti pitävä ja sen keskeyttäminen puolestaan hankintalain vastainen.

Myös sukulaisuuden takia esteellinen kaupunginhallituksen jäsen löytyi, kun Juha Nevavuori (kok) pidättyi äänestämästä. Hänen veljensä Kimmo Nevavuori on Vakka-Suomen Puhelimen hallintoneuvoston puheenjohtaja. Juha Nevavuori ei ilmoittanut esteellisyyttään 7.9. tai sen jälkeen, kun asiaa käsiteltiin kaupunginhallituksessa. Kaupunginhallitus perusteli kilpailutuksen keskeyttämisen myös Nevavuoren esteellisyydestä syntyneellä menettelytapavirheellä.

Puhepalvelujen kilpailuttamista koskevasta ”tietovuodosta” paikallislehteen tehtiin maanantaina läänin poliisiosastolle tutkintapyyntö. Paikallislehden jutun kärki oli huoli puhepalvelujen mahdollisesta siirtymisestä muualle ja sen seurauksena lisääntyvästä työttömyydestä. Lehden kannalta asia on käytännössä loppuunkäsitelty. Päätoimittaja ja jutun kirjoittaja vetoavat lähdesuojaan, joka tässä tapauksessa on murtamaton. Poliisin mahdollinen esitutkinta loppuu viimeistään lähdesuojan toteamiseen.

Mikäli TeliaSonera vie puhepalvelujen kilpailutuksen markkinaoikeuteen ja voittaa jutun, Uudessakaupungissa aletaan etsiä korvausvelvollisia. Korvausvelvollinen ei ole automaattisesti kaupunki. Kaupungin käyttämän juristin lausuntoon uskonut kaupunginhallituksen enemmistö voi kokoea hyvinkin kiusallisen yllätyksen.

Jos Uusikaupunki joutuu puhepalvelujen kilpailutuksesta markkinaoikeuteen, leivätön pöytä on jo valmiiksi katettu pöytähopeilla, henkilökunnalle palvelusvuosilahjoina jaettavan Romantiikka-sarjan esineistön kilpailutuksesta.

Puhepalvelujen hankintamenettelyssä käytettiin normaaliin tapaan ratkaisuperusteena halvinta tarjoushintaa. Myös tarjousten ”kokonaistaloudellisuus” nousee tarjouksen hyväksymisen perusteeksi, mutta tällöin tarjouspyynnössä tulee kertoa myös tekniset ja laatukriteerit, joilla tarjouksia tullaan vertailemaan ja painottamaan. Soneran tarjouksen paremmuuteen vaikutti lähinnä juuri tekninen painotus.

Vakka-Suomen Puhelimen hallitukseen kuuluvat muun muassa kaupunginjohtaja Kari Koski jäsenenä ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mauri Kontu (kesk) puheenjohtajana. Kaupungin puolesta hankinnan kilpailutti tele- ja it-alan konsulttitoimisto Learnpoint Oy.

Tällä hetkellä kaupungin puhelinvaidetta ja -välitystä hoitaa Protone Oy ja muuta puhelinliikennettä Innotele Oy, jotka molemmat ovat Vakka-Suomen Puhelimen tytäryhtiöitä. VSP:n nykyinen puhelinpalvelusopimus kaupungin kanssa päättyy vuoden lopussa.

Kaupunginhallitus muutti puhepalvelujen tulevaa kilpailutusta aikaisempaan nähden siten, että kaupungin puhelinvaihde ja sen hoitaminen eivät ole mukana, sen halutaan pysyvän Protone Oy paikallisella toimipisteellä. Päätös puhepalvelujen kilpailutuksen järjestämisestä uudelleen tehtiin kieli keskellä suuta, sillä nyt tarjouspyyntö halutaan syynätä etukäteen kaupunginhallituksessa.