Sairaanhoitopiiri priorisoimassa potilaat hoidon viiteen kiireellisyysryhmään – ministeriön ohjeet huomioitava

UU 26.9.2009 – Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri aikoo luokitella potilaansa ja heidän tarvitsemansa hoitotoimenpiteet viiteen ryhmään ja priorisoida ne kiireellisyyden mukaan. Sairaanhoitopiirin aikomaa käytäntöa ei ole muualla maassa suunniteltu. Kiireellistä hoitoa vaativat kuuluvat ykkösluokkaan ja viidennen luokan potilaat voivat odottaa vaivojensa kanssa määrittelemättömän ajan tai jäädä kokonaan hoitamatta. Kysymys on rahasta ja sen niukkuudesta.

Turun Sanomat kirjoittaa tänään, että TYKS ja sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira on eri mieltä siitä, millaisia valtakunnallisia ohjeita potilaan vaivojen luokittelusta annetaan ja voidaan antaa. Valviran ylijohtaja Tarja Holin mukaan sairaanhoitopiireillä on oikeus ja velvollisuus luokitella tehtäviään tärkeysjärjestykseen, mutta priorisointi ei saa olla ristiriidassa sosiaali- ja terveysministeriön antamien ohjeiden kanssa. Sairaanhoitopiiri ei saa myöskään muuttaa ministeriön määräämiä painotuksia.

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Turkka Tunturi kertoo Turun Sanomille, ettei maan kattavaa ohjeistusta ole olemassa. –Mitään sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistusta ei ole olemassa, mutta on sen sijaan määritelty yhtenäisen hoidon perusteet, Tunturi kertoo.

Valviran ylilääkäri Markus Henriksson muistuttaa, että kaikilla potilailla on lakisääteinen oikeus hyvään sairaanhoitoon. Henrikssonin mukaan priorisointien täytyy olla sellaisia, että kansalaisten yhdenvertaisuuden perusteella jokaisella pitäisi olla oikeus samaan hoitoon huolimatta siitä, missä päin maata asuu.

Varsinaissuomalaiset joutuvat muita huonompaan asemaan, jos sairaanhoitopiirin priorisointien takia maakunnassa ei ”ensi vuonna leikatakaan luomia tai suonikohjuja”. Johtajaylilääkäri Turkka Tunturi perää ministeriön kantaa, mutta sen ylijohtaja Tarja Holi kertoo, ettei Valvira ”aio toistaiseksi puuttua sairaanhoitopiirin ratkaisuun”.