Uudenkaupungin uudella terveyskeskuksella neljä toimialaa, 50 ”asiointipaikkaa” ja 18,3 miljoonan euron budjetti

UU 27.9.2009 – Uudenkaupungin ”Sorvakon” terveyskeskus muuttuu vuoden alussa terveyspalvelujen yhteistoiminta-alueen Uudenkaupungin terveyskeskukseksi. Mikään ei siis muutu, mutta muutoksen jälkeen yhteistoiminta-alueella on muitakin terveyskeskuksia, joissa palveluja tuottaa Uusikaupunki. Viiden kunnan yhteistä yhteisiä tervys- ja sosiaalipalveluja johtaa uusi terveyslautakunta.

Yhteisesi hoidettavat palvelut tuottaa yhteensä 50 ”asiointipaikkaa” (kustannuspaikkaa) eli fyysisiä yksiköitä, esimerkiksi viisi lastenneuvolaa ja kolme äitiysneuvolaa. Kaikki kunnat eivät ole halunneet omaa toimipaikkaa tietyille palveluilleen. Uuden järjestelmän palvelukseen siirtyvät kaikki entiset terveydenhuollon työntekijät. Uudenkaupungin terveyskeskuksen organisaatioon perustetaan sen ulkopuolelta siirtyvät virat. Henkilöstöä on yhteensä 254.

Uudessa terveyskeskuksessa Uudessakaupungissa on neljä päätoimialaa: avo-, työ- ja suun terveydenhuolto sekä vuodeosasto. Ensi vuoden budjetti on noin 18,3 miljoonaa euroa. Uudenkaupungin osuus on 10,7 miljoonaa euroa (673 euroa per asukas), Taivassalon 1,5 (854), Vehmaan 3,2 (1312), Kustavin 1,3 (1420) ja Pyhärannan 1,7 (744). Koko alueella kustannukset ovat 790 euroa asukasta kohti. Terveyslautakunnan arviobudjetti menee vielä kuntiin hyväksyttäväksi.

Yhteistoiminta-alueen hoidettaviksi annetut tehtävät ovat aiemmin jakautuneet useille eri organisaatioille tai organisaatioyksiköille yhteistoiminta-alueen kunnissa: Laitilan-Pyhärannan ktt ky, Vehmassalon ky, Vehmaan, Taivassalon, Kustavin ja Pyhärannan kuntien sosiaalitoimet, Uudenkaupungin kaupungin sosiaali- ja terveyskeskuksen kansanterveystyön ja kuntoutuksen tulosalueet.