1254314596_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Immu ja Tuija, Seppo Kylander ja Sinna Suvitie. Kuva. Mika Reinholm.

Nyt saa nauraa, niin että penkiltä putoaa

Uudenkaupungin Teatterin maailman ensi-illassa väännetään huumoria kaikesta

Uudenkaupungin Teatteri: Sisko ja sen veli, ensi ilta 9.10. klo 19. Kullervontie 11, Uki. Ohjaus ja dramatisointi: Jari Luolamaa. Rooleissa Seppo Kylander (Immu) ja Sinna Suvitie (Tuija), Tiina Nurmi, Tapio Nurmi, Minna Bergström ja Raimo Nummela. Lavastus Jari Luolamaa, puvustus Marja Heilä ja valosuunnittelu Lasse Onninen. Esityksiä yhteensä 20.

UU 30.9.2009 - Neil Hardwickin palkittu ja supersuosittu TV-sarja ensimmäistä kertaa näyttämöllä. Immun ja Tuijan matkassa huumoria väännetään hieman harvemmin käsitellyistä, mutta todellisista ja meitä kaikki koskevista asioista ja ennakkoluuloista, mm. kuolemasta, synnytyksestä, vammaisista ja sukupuolitaudeista.

Teatterinäytelmässä on osia sarjan kaikista kuudesta osasta ja vähän on kirjoitettu uuttakin. Näytelmä on kuitenkin hyvin TV-sarjamainen, sillä se koostuu useista lyhyistä kohtauksista. Näytelmä painottuu enemmän sarjan ensimmäisiin jaksoihin ja viimeisimmät ovat jääneet vähemmille painotuksille. Mukana on useita tuttuja jo klassikoiksi muodostuneita kohtauksia, kuten Svoinutin tapaus, Immu ja Tuija lääkärissä ja deittitoimisto.

Vaikka sarjan ensi-esityksestä on kulunut kohta jo neljännesvuosisata, niin sen teemat eivät ole vanhentuneet. Ihmisen suhtautuminen kuolemaan, sairauteen, syntymään ja erilaisuuteen ei ole juurikaan muuttunut. Kehitystäkin on toki tapahtunut, vammaisten asema on ainakin jollain tasolla parantunut, vaikka siinä toki vielä parannettavaa onkin. Neil Hardwick tarttui aikoinaan näihin vaikeisiin aiheisiin keinonaan huumori ja se tuotti loistavan lopputuloksen ja nyt Uudenkaupungin teatterissa on mahdollista nähdä sama elävien ihmisten esittämänä.

Näytelmä on yleisömenestys heti alkuunsa, sillä kaksi kolmasosaa lipuista on jo myyty ennakkoon. Varuksia on tehty kovaan tahtiin, mutta kuitenkin lähes kaikkiin esityksiin vielä jäljellä lippuja, joita myös luultavasti vapautuu isompien ryhmävarausten tarkentaessa ryhmäkokojaan.