1254488494_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sushia vai minkinrehua? Kuva © worldpress.com.

Kala kalastajalle ja yhteiskunnalle enää pelkkä tavara

-Kaloja kohdeltaisiin todennäköisesti paremmin, jos kalamiehen siiman päästä kuuluisi kova kiljuminen.

UU 2.10.2009 / Olli Haapala - Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto (SEY) tuo eläinten viikkoon (4.-10.10.) liittyen esille kalojen elämän ja hyvinvoinnin. Kala on kyvykäs selkärankainen, kuten ihminenkin, jonka eron esimerkiksi ruokasieneen tekee yksinkertainen asia: kala tuntee ja oppii. Kalakin ansaitsee arvoisensa kohtelun ja ymmärryksen, vaikka jälkimmäisen puuttuminen on johtanut julmiin tekoihin kaloja ja kalakantoja kohtaan.

Kalan tavaraluonne kärjistyy taloudellisen toiminnan osalta ryöstökalastuksena maailman merillä, tai tuhansien ”kalakilpailujen” seurauksena saaliin päätymisenä jätteeksi. Ennen pitkää yhteiskunnan on tehtävä ratkaisu sen suhteen, onko esimerkiksi tehokalastus kaikissa olosuhteissa ihmisen aikaisemman elinkeinon luonnollinen jatke.

Eläinten viikolla kampanjoidaan tänä vuonna kalojen hyvinvoinnin puolesta. Kalat ovat eläimistä ehkä väärinymmärretyimpiä ja unohdetuimpia. Niiden hyvinvoinnista puhutaan tuskin koskaan. Kaloja on totuttu ajattelemaan ”alempina eläiminä”, joita voi huoleti käsitellä kuin tavaroita. Niinpä kalat joutuvat kokemaan ihmisten käsissä mittaamattomia kärsimyksiä.

Kalojen kivuntuntokykyä ja oppimiskykyä on alettu tutkia vasta hiljattain. Tulokset ovat olleet tutkijoillekin yllätys: kalojen aivotoiminta on huomattavasti monimutkaisempaa kuin on aikaisemmin luultu. Kalat tuntevat kipua samaan tapaan kuin nisäkkäät ja muut selkärankaiset. Eläinten viikon kampanja pyrkii parantamaan erityisesti lasten ja nuorten kalatietoutta ja siten lisäämään kalojen hyvää kohtelua.

Kalojen hyvinvoinnista puhutaan julkisuudessa harvoin. Huomiot kalojen terveydentilasta ylittävät uutiskynnyksen yleensä vain silloin, kun kalataudit uhkaavat ruokakaloja ja kalankasvetuslaitoksia. Silloinkin niistä puhutaan kiloina tai tonneina, vaikka kyse on yksittäisistä elävistä eläimistä. Kaloja pidetään yleisesti kylminä automaatteina, joita voi käsitellä piittaamattomasti.

-Kalojen voidaan perustellusti sanoa olevan eläimistä ehkä kaikkein väärinymmärretyimpiä. Kala ei ääntele eikä ilmehdi ja niiden viestintä on ihmisille muutenkin arvoitus. Luultavasti juuri tämän vuoksi elää sitkeä käsitys, että kala ei tunne kipua, tai ainakin se tuntee sitä huomattavasti vähemmän kuin nisäkkäät ja linnut. Niinpä kalat joutuvat kokemaan edelleen suuria kärsimyksiä ihmisten tietämättömyyden takia, sanoo SEY:n toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

Kalojen kyvyt ovat pysyneet ihmisiltä piilossa siksi, että ne elävät kokonaan erilaisessa ympäristössä. Veden alla kalojen elämä jää ihmissilmältä näkemättä. Monelle on uutta esimerkiksi se, minkä tutkijat ovat tienneet jo vuosikymmeniä: useat kalalajit viestivät keskenään ääntelemällä. Kalojen äänet kantautuvat vedessä hyvin, mutta vedestä pois jouduttuaan kalat eivät pysty tuottamaan ääntä. Kalojen huono kohtelu johtuu suurelta osin tietämättömyydestä. Kaloja kohdeltaisiin todennäköisesti paremmin, jos kalamiehen siiman päästä kuuluisi kova kiljuminen.

Suomen eläinsuojelulaki koskee kaikkia eläimiä, siis myös kaloja. Tarpeettoman kivun ja tuskan tuottaminen kaloille on kiellettyä. Käytäntö kuitenkin laahaa kaukana tästä. -Uusi tutkimustieto leviää suuren yleisön tietoisuuteen pitkällä viiveellä. Asenteiden tasolla on luultavasti vieläkin pidempi matka kuljettavana. Mielestäni olisi kuitenkin aika alkaa kohdella kaloja samalla tavalla kuin muitakin selkärankaisia, Ylisirniö vetoaa.

Eläinten viikon kalaopas

Sukellus pinnan alle – kalojen salatut elämät -julkaisusta löytyy uutta tietoa niin luonnon- kuin akvaariokaloistakin. Julkaisussa ohjeistetaan muun muassa siihen miten kalastetaan kalaystävällisesti. Julkaisussa sivutaan myös käytännön toimia lajien ja ympäristön suojelemiseksi. Julkaisun tekstin ja tehtävät ovat toteuttaneet tiedetoimittaja Helena Telkänranta ja lapsiin ja nuoriin erikoistunut toimittaja Merja Hemmilä.