1254511757_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Raimo Lähteenmäen teoksia: Ufo viljapellossa (edessä pöydällä), Blue capacitorssi (seinällä) ja Amplitudimodulaatio (takana pöydällä). Taiteilija ja ensimmäinen teos Alfa (1975). Ensimmäinen työ sisältää lukemattoman määrän komponentteja: elektrolyyttikondensaattoreita, vastuksia, transistoreja, diodeita ja muuta.

Sähköllä saa esinekoosteeseen valoa ja liikettä

Amerikkalainen akvaariokala ei anna onkijan yllättää

Raimo Lähteenmäki: Electronics Components Art. Galleria Kirjava, U:ki, lokakuun ajan kirjaston aukioloaikoina.

UU 2.10.2009 / Olli Haapala - Raimo Lähteenmäen amerikankalalla on tuima ilme. Sen edessä oleva matokoukku nytkähtää vajaan minuutin välein, mutta kala ei tee elettäkään madon perään. Kaliforniassa arvaariosta tutuksi tulleesta värejä hehkuvasta korallimerien parvikalasta syntyi taideteos työhuoneen seinälle. Kala ei ole kylläinen, vaan syy sen liikkumattomuuteen on sen suomuissa. Ne ovat halkaistuja kondensaattoreita.

-Kalan nimi on Blue capacitorssi (capacitor, kondensaattori). Suomuihin niitä meni 168 kappaletta, ne on halkaistu hiomalla ja hiontajauheesta on tehty kalan pää. Silmänä on led, kiduksina laattakaapelia ja matona kuorrutettu johtoeriste, selvittää Lähteenmäki.

Uudenkaupungin kirjaston Galleria Kirjavan näyttelyn parissakymmenessä työssä onkin sitten paljon selvitettävää. Esimerkiksi dalin-kekkosen tyylilinjalla syntynyt Pitsirintsikat on kymmenissä näyttelyissä mukana olleena herättänyt niin paljon kiinnostusta, että nyt Lähteenmäki on sijoittanut sen erilleen käsikirjaston puolelle. Siis lattakaapelista ja 293 transistorista koostetun haute couturen, joka hyvinkin saattaisi kiinnostaa ketä muodinluojaa tahansa.

Transistorin tai painetun piirin sijoittaminen öljyvämaalaukseen ei ole mikään ihmeellinen uutinen vaan kuvataiteen arkea, mutta se on äärimmäisen harvinaista, että työ tehdään kokonaan ja vain elektroniikan komponenteista. -Tiedossani ei ole muita, sanoo Lähteenmäki.

Raimo Lähteenmäki on eläkkeellä oleva, nykyään Paattisilla asuva eri ammattioppilaitosten TV-tekniikan ja elektroniikan opettaja. Opettajanuraa kesti 35 vuotta. Taidetta alkoi syntyä vuonna 1975 kun ensimmäinen taulu Alfa valmistui. Työ on mukana nytkin, ja ollut alusta asti kaikissa näyttelyissä. -Olen tehnyt noin 30 työtä, ne olivat kaikki työhuoneessani korjaamossa (joka Lähteenmäellä oli opetustyön ohessa) vielä pari vuotta sitten, mutta sitten sukulainen ehdotti niiden siirtämistä sopivampaa tilaan näytteille Somerolle. Osa töistä on ollut myös kotona.

-Kun Turun Teku sai kerran lahjoituksena Telefunkenin radioputkia, varasin itselleni siitä kasasta 50 näköviritysputkea. Elektroniikan komponentteja olen kerännyt ”vanhan” Saloran tehtaalta Salosta, Asalta Turusta ja Nokian Mobiralta Salosta.

Saloran muistolle on kahdeksasta Saloran hybridiosaston valmistamasta hybridipiiristä koostettu teos. Näyttelyssä sillä on erikoisen merkittävä rooli. -Osallistuin hybridiosaston opetukseen useita kertoja. Salora järjesti noin 50 ammattikoulun opettajalle koulutusta tehtaallaan, mikä oli aivan ainutlaatuista, kertoo Lähteenmäki. Näkymättömissä teoksen kahdeksan komponentin takapuolella on Saloran klassinen joutsenlogo.

Amplitudimodulaatio -nimisessä teoksessa on noin 3700 alumiinikotelossa olevaa säädettävää kelaa, 134 smd-lediä, useita FET-transistoreja, mikro-ohjain ja read-releen putki magneettikytkimenä. Näyttelyn töiden nimet ovat vähän kertovia siihen nähden miten ja mistä ne on tehty. Delta-raketti, Autio saari, Ufo viljapellolla, Kielo, Mehiläispesä ja Sateenkaarilinko! Nimet eivät paljon kerro, vaan työt on yksinkertaisesti nähtävä.

Ja kun ilta tummuu Lähteenmäen elektroniikkataide pääsee parhaimmilleen. Hienoin osoitus tästä on Siittiöt sannalla, josta syntyy neliödesimetri aitoa meren hiekkapohjaa ja siinä uiva "siimaeliöparvi". Teos on sinisen ledvalon ja glimmlamppujen fotogeeninen maisema, jonka näyttelyversioksi soveltuisi yhtä hyvin jättikokoinen valokuva.

http://personal.inet.fi/koti/raimo.lahteenmaki

1254512033_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Raimo Lähteenmäki: Memory vartti, esinekooste: 256 alumiinimutteria ja kytkentälankaa, 2007. Teokseen on kirjoitettu 5 bitin ASCII-koodilla Electronics Components Art designed by Raimo Lähteenmäki. Mutteri vinossa vasemmalle on 0 ja oikealle 1.