Länsi-Suomi:

Merimetsot pieniä biologisia puhdistamoja – lintukanta estää rannikon rehevöitymistä

UU 3.10.2009 - Merimetsokanta saattaa jarruttaa rannikon rehevöitymistä, kertoo sanomalehti Länsi-Suomi tänään. Kalaa syövä lintu saalistaa eri paikassa kuin ulostaa, suureksi kasvaneella lintukanta vaikuttaa ravinteiden kulkutumiseen meressä.

Länsi-Suomi arvioi maan merimetsojen nostavavan merestä kevään ja syksyn aikana 30 tonnia fosforia. Ylen Uutisten mukaan ”laskelmassa huomioitiin muun muassa merimetsokannan koko, linnun päiväsaalis ja kalojen ravinnemäärät. Määrä on suurempi kuin esimerkiksi Eurajoen fosforikuormitus mereen vuodessa ja jopa viisi kertaa suurempi kuin Turun kaupungin keskuspuhdistamon fosforipäästö”.

Meren ravinnekuormasta osa päätyy näin ulosteiden ja oksennuspallojen mukana maalle ja pesäsaarille. Sen sijaan tieto siitä, kuinka suuri osa merimetsojen elämän aikana merestä poistamista ravinteista päätyy lopulta mereen.

-Laskelma antaa viitteitä siitä, että merimetsokolonioita voi pitää pieninä biologisina puhdistamoina, sanoo vanhempi tutkija Terhi Ryyttäri Suomen ympäristökeskuksesta Länsi-Suomelle.