Selkämeren kansallispuisto tulee – laajuus vielä ratkaisematta

UU 3.10.2009 – Pohjanlahdella sijaitseva Perämeren kansallispuisto saa seurakseen Selkämeren kansallispuiston. Valtioneuvosto teki perustamisesta periaatepäätöksen eilen 200-vuotisjuhlakokouksessaan Turussa. Puiston rajaus on kesken, mutta puiston arvellaan olevan mahdollinen myös laajana Kustavista Merikarville ulottuvana meriekosysteemin osana.

Selkämeren kansallispuisto edistää Itämeren suojelua, etenkin kun ja jos se ulottuu eteläiseltä osaltaam tammivyöhykkeeseen ja pohjoisessa karumpaan meriluontoon.

Kansallispuiston perustamisen pohjana on Metsähallituksen ja Satakuntaliiton toimesta tehdyt selvitykset. Varsinais-Suomen liitto ja Satakuntaliitto ovat toisaalta tehneet ”liittosopimuksen” Vakka-Suomen merialueen kalastuspuistosta ja suppeammasta Selkämeren kansallispuistosta.

Puistojen valmistelu jatkuu ympäristöministeriön ja paikallisten toimijoiden välisillä neuvotteluilla, joissa alueiden rajankäynti ja mahdollinen päällekkäisyys selkiytyvät. Kansallispuiston perustamisesta päättää eduskunta.