Teräksestä Hepokarin satamalle kasvot – uusin halli harjassa

UU 4.10.2009 - Uki Metal Center eli teräksen jatkokäsittelyn jättihalli on viittä vaille valmis. Teollisuustilat ovat nyt harjakorkeudessa. Teräskauppahuone Steelteam Oy Ab:n jatkoksi Hepokarin satamaan rakennettuun teräspalvelukeskuksen halliin tuleva metallin jatkojalostaja Oy Alusteel Ab saa seurakseen alan muita yrityksiä. Teräslinja Kiinasta jatkojalostuksineen on Uudenkaupungin sataman kautta avoinna metalliteollisuudelle Suomessa.

Harjakaisissa puhunut Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Kari Koski sanoi hallikompleksien vaatineen ”lähes sata” neuvottelua. Hallin rakentannuttaneen ja sitä hallinnoivan Kiinteistö Oy Satamanportin omistavat kaupunki ja Alusteel Oy. Teollisuustoimitilojen yhteispinta-ala on 6000 neliömetriä. Alusteelin lisäksi tiloihin asettuvat kuljetusyhtiö Nybrok Oy ja satamassa ravintolapalveluja tarjoava Hepokarin Messi. Uki Metal Center valmistuu joulukuussa.

-Tämänhetkinen kustannusarvio noin 4,5 milj. euroa. Toimitila on rakennettu erittäin edulliseen aikaan siten, että alkuperäinen kustannusarvio on alittunut, vähintään noin miljoonalla eurolla, arvioi Koski. Alkuperäinen kustannusarvio oli runsaat 5,5 miljoonaa euroa, jota varten otetulla lainalla on kaupungin takaus.

-Uki Metal Center -konsepti antaa myös satama-alueella toimivalle Steelteamille entistä paremmat mahdollisuudet tarjota asiakkailleen kokonaisvaltaista palvelua. Yrityksen käsittelemien teräsmäärien ollessa kasvussa on ensisijaisen tärkeätä, että se voi nopeasti ja ilman hankalaa logistiikkaa tarjota terästen jatkojalostusta eli käytännössä muun muassa leikkaus- ja pintakäsittelypalvelua. Uki Metal Center sijaitsee lähes SteelTeamin laitoksen yhteydessä, joten se mahdollistaa suurien teräsmäärien tehokkaan ja korkealaatuisen käsittelyn, selvitti Koski.

Steelteamilla on Kosken mukaan suuria global searching -asiakkaita (Konecranes, Metso), jotka ”edellyttävät, että yritys järjestää ja vastaa teräksen jatkojalostuksesta”. -Yritys tilaa näiden asiakkaidensa puolesta usein myös polttoleikkaustyötä ja jopa särmäystä. Tähän asti Steelteam on ostanut nämä palvelut eri puolilta Suomea, mutta nyt kun Uki Metal Center aloittaa toimintansa, se pystyy toteuttamaan suuren osan näistä töistä Uudessakaupungissa.

Kosken mukaan Steelteam on kesän aikana myös tehnyt global searching -sopimuksia uusille ohutlevyn leikkaus- ja rainalinjoilleen. Koski uskoi myös Hepokarin sataman liikenteen, erityisesti tuonnin, piristyvän.

Koski sanoi teräksen käsittelyyn erikoistuneen yritysryppään vähentävän myös teräksen, teräsaihioiden ja -tuotteiden kuljetusmatkoja Uudessakaupungissa ja Suomessa. -Samalla kuljetuksen aiheuttamat hiilidioksidipäätöt vähenevät. Poisjäävät kuljetusmatkat vähentävät tietenkin yritysten logistiikan kustannuksia.