1254648742_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Krista Tohver toi syysmarkkinoille muun muassa villisikamakkaraa.

Villisikamakkaraa ja savuemmentalia suoraan syysmarkkinoilta

UU 4.10.2009 – Oikeastaan makkara on villisikasalamia. Emmental ja muut tiskissä olevat juustot ovat nekin savunmakuista. Otetaan juustoa ja herkutellaan illalla, otetaan maistamisen vuoksi myös pala villisikamakkaraa. Emme ole nyt lähelläkään einesten valmistuspaikkaa. Se on nimittäin Saaremaa Virossa ja kysymys on heidän lähiruuastaan. Uudenkaupungin syysmarkkinoilla virolaisia herkkuja myi Krista Tohver.

Saaremaa ei ole mitään ilman hienoja lintujen muutonseurantapaikkoja, Saarenmaan valssia, Kuresaaren opperajuhlia, hyvää olutta ja ... villisikamakkaraa, se on oikeastaan jotakin salamin ja maalaismakkaran välimailta. Harva saarella pitkään viihtynyt matkalainen jättää ostamatta kotiin vietäväksi ja ystäville tuliaisiksi savustettua kinkkua ja makkaroita peuran-, villisian-, hirven- ja hevosenlihasta.

Villisikamakkaraaan tarvitaan villisikaa. -Niitä meillä on todella paljon. Ne ovat hyödyksi myös perunanviljelijöille. Villisiat kaivavat perunat valmiiksi esille, ei tarvitse muuta kuin kerätä koppaan, kertoi Krista Tohver.

Jos joutuu metsästysaikaan lokakuussa, marraskuussa tai joulukuussa silmätysten villisian kanssa, syksyn sadosta lihonut eläin päätyy useimmiten herkkuruoaksi. Se voi olla esimerkiksi villisian uunipaistia katajanmarjakastikkeessa.

Villisian metsästäjille Saaremaa (tai Hiidemaa) on oivallinen paikka, varsinkin jos eurot ja patruunat riittävät. Yli kahdenkymmenen senttimetrin mittaiset torahampaat omaavan villisikakarjun kellistämisestä saa pulittaa 12.000-15.000 kruunua eli noin 700-1000 euroa. Alle neljäkymmentäkiloisen pikkupossun, nuoren sian tai emakon kaataminen maksaa 50-100 euroa.

Saare juust taas on yleensä aina voimakkaasti tai lempeästi maustettua, usein savun makuista. Paté kuten asiaan kuuluu, vailla rakoja kuin virojokinen rapakivi.