1254856668_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Häkkien pienuus on todellinen ongelma turkiseläimille. Kuva: Animalia.

Pro Animalia Sanna Hellstömille, Anti Animalia Sirkka-Liisa Anttilalle

UU 6.10.2009 - Eläinsuojeluliitto Animalia jakoi tänään vuoden Pro Animalia ja Anti Animalia -huomionosoitukset. Perinteisesti Eläinten viikolla jaettavan Pro Animalian saa tänä vuonna Suomen eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Sanna Hellström julkisesta kannanotostaan turkistarhauksen lakkauttamiseksi Suomessa. Anti Animalia -muistutus annetaan maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle (kesk) ministerin tehtävässä osoitetusta ylenkatseesta eläinsuojelukysymyksiä kohtaan.

Suomen eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Sanna Hellström ilmoitti syyskuussa Uutispäivä Demarin haastattelussa julkisesti kantansa turkistarhauksesta Suomessa: ”Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että turkistarhauksesta voidaan jollakin siirtymäajalla luopua. Toki se on pitkän tähtäimen asia, koska en halua, että kukaan ihminen joutuu kohtuuttomaan tilanteeseen”, Hellström kertoi. Eläinlääkäriliiton puheenjohtajan henkilökohtaista kannanottoa voi pitää rohkeana ja tervetulleena avauksena keskustelussa suomalaisten turkiseläinten hyvinvoinnista.

Aiemmin syyskuussa Norjan eläinlääkäriliitto julkaisi tiedotteen, jossa se ehdotti turkistarhauksen lopettamista Norjassa. Liitto perusteli kantaansa eläinten hyvinvointisyillä. ”Pahinta tämän päivän turkistarhauksessa on, että kyse on kesyttämättömistä petoeläimistä joita pidetään häkeissä koko niiden elämän ajan. Eläimet eivät pääse tyydyttämään luonnollista vaellusviettiään", liiton puheenjohtaja, eläinlääkäri Marie Moland.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila saa vuoden Anti Animalian, sillä hän on toistuvasti kiistänyt julkisuuteen tulleiden eläinsuojelullisten ongelmien olemassaolon Suomessa, vaikka myöhemmin on käynyt ilmi päinvastaista. Anttila on saanut kyseenalaista julkisuutta esimerkiksi teurassikojen puutteellista tainnutusta koskevissa uutisissa. Vaikka Anttila vakuutti, ettei Suomessa teurastus-valvonnassa ole puutteita, vain hieman myöhemmin paljastui, että suomalaisilla teurastamoilla sikoja on päätynyt elävinä kalttausveteen. Ministeri Anttila sai kevään aikana kritiikkiä myös puutteellisista toimista saimaannorpan suojelemiseksi. Lukuisista vetoomuksista huolimatta Anttila ei asettanut keväistä verkkokalastuskieltoa Saimaalle.

Anttilan johdolla maa- ja metsätalousministeriö on suhtautunut nihkeästi eläinsuojelullisten hankkeiden edistämiseen, mutta ilmastonmuutoskeskustelun keskelläkin rahaa eläinkunnantuotteiden kulutuksen lisäämiseen on myönnetty avokätisesti. Esimerkiksi eläinkokeita korvaavalle kansalliselle vaihtoehto-menetelmäkeskukselle ei ole tahtonut löytyä rahoitusta ministeriön budjetista, vaikka eläinkokeiden vähentäminen on jo toiseen kertaan kirjattu hallitusohjelmaan. Sen sijaan tämän vuoden aikana käynnistyy laaja porsaanlihatuotteiden brändäys- ja menekinedistämisohjelma ”Päivän possu” -verkkosivuineen. Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt hankkeeseen 257.000 euroa.