Leipää pois kaupasta lehti-ilmoituksilla

Muuntogeenistä pellavansiementä sisältäviä tuotteita vedetään pois markkinoilta

07.10.2009 16:27 / Evira – Euroopan unionin RASFF-tietojärjestelmän (Rapid Alert System for Food and Feed) kautta on saatu tietoa, että pieniä määriä muuntogeenistä ainesta sisältävää pellavansiementä FP967 on toimitettu Kanadasta moniin Euroopan maihin. Kyseistä pellavansiementä on toimitettu eri väyliä useisiin paikkoihin myös Suomessa.

Muuntogeenistä pellavaa ei ole hyväksytty EU:ssa, joten sitä sisältävät tuotteet vedetään pois markkinoilta. Lajike on ollut Kanadassa hyväksytty, mutta sen viljelystä on sittemmin luovuttu. Syynä tähän on, että kanadalaisen pellavansiemenen suurin markkinointialue on Eurooppa, ja lajikkeiden mahdollinen sekoittuminen on näin haluttu estää.

Suomessa ko. pellavansiemeniä on pakattu kuluttajapakkauksiin ja niistä on tehty seoksia, joita on käytetty leipien leivontaan useissa eri leipomoissa. Takaisinvedot tuotteista, joihin muuntogeenistä pellavansiementä on käytetty, ovat käynnissä ja ko. toimijat informoivat niistä itse lehti-ilmoituksilla. Viranomaiset ovat myös tehostaneet maahantuodun pellavansiemenen valvontaa.