1254999520_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Opetusministeri Henna Virkkunen vieraili Kajaanin yliopistokeskuksen opettajankoulutusyksikössä elokuussa. Kuva © kajaaninyliopistokeskus.oulu.fi

Opetusministeri Henna Virkkunen:

Opettajat koulunpenkille - täydennyskoulutusta lisätään

UU 8.10.2009 - Opetusministeri Henna Virkkunen (kok) kertoi valtion lähes kaksinkertaistavan opettajien täydennyskoulutuksen määrärahat ensi vuonna. Rahoitusta on varattu yhteensä yli 21 miljoonaa euroa, josta uuden Osaava-ohjelman osuus on 8 miljoonaa euroa.

Ensi vuonna valtion rahoittaman täydennyskoulutuksen piiriin pääsee noin 34.000 opettajaa, Virkkunen kertoi. Hän puhui eilen Hämeenlinnan opettajankoulutuslaitoksen 90-vuotisjuhlassa.

Vuosittain opettajista noin yhdeksän kymmenestä on osallistunut täydennyskoulutukseen, mutta trendi on viime vuosina ollut laskeva. Osaava-ohjelman tavoitteena kääntää suunta nousuun.

–Jokaisella opettajalla on oikeus ja myös velvollisuus osallistua ammattitaitoa ylläpitävään ja kehittävään täydennyskoulutukseen. Opettajan ammatti on Suomessa kansainvälisesti vertaillen edelleen aivan poikkeuksellisen vetovoimainen ja arvostettu. Meidän on varmistettava että hyvät opettajamme myös pysyvät koulutyössä. Osaava-ohjelman erityisenä kohderyhmänä ovat ne opettajat, jotka eivät ole viime vuosina päässeet osallistumaan täydennyskoulutukseen lainkaan, Virkkunen sanoi.

Opetusministeri Virkkunen nosti esiin myös oppilaitosjohtajuuden tukemisen. Koulujen johtamiskulttuurilla on huomattava vaikutus oppimisen tuloksellisuuteen, koko kouluyhteisön työhyvinvointiin ja opettajien työssä jaksamiseen sekä näin myös opetustyössä pysymiseen.

–Tulevien vuosien iso haaste on monien rehtoreiden jäädessä eläkkeelle riittävän pätevien ja motivoituneiden jatkajien löytäminen heidän työlleen. Osaava-ohjelmaan sisällytetäänkin myös oppilaitosjohtamisen koulutusta, Virkkunen sanoi.