1255011347_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Uudenkaupungin Hepokarin satamaan tulee teräksen futuurikaupan varastointialue

UU 8.10.2009 / Olli Haapala – Maailman suurin itsenäinen teräksen ja raaka-aineiden markkinoija, saksalaisjätti Stemcor ja yksi maailman suurimmista investointipankeista Deutsche Bank ovat lyöneet hynttyyt yhteen teräksen futuurikaupassa. Kaksikko tarjoaa asiakkailleen teräskaupan vipurahastoihin pohjautuvia markkinainstrumentteja. Sopimus koskee terästuotteita ja teräksen valmistukseen tarvittavia raaka-aineita. Toimintaa johtaa Deutsche Bankin maailmanlaajuisen metallikaupan päällikkö Ray Kay ja Stemcorin Iso-Britanniassa sijaitsevan riskienhallintayhtiön johtaja Jean-Luc Fiorenzoni.

Teräksen hintojen epävakaus on pakottanut markkinoijat suojautumaan tappioilta useilla johdannaisilla, kuten pörssien futuureilla ja OTC-vaihtokaupalla. Sekä Keyn että Fiorenzonin mukaan tarve suojautua tulee sekä tuottajilta että teräksen tarvitsijoilta. Stemcor ja Deutsche Bank lupaavat kilpailukykyä teräskauppaan jopa Lontoon metallipörssin levyteräksen ja Chicagon liikepörssin kuumavalssatun kelateräksen futuurien kanssa.

Hepokarissa 40.000 tonnia terästä

Stemcor ja suomalainen teräskauppahuone Steelteam käynnistävät yhteistyön teräksen kaupalla Uudessakaupungissa, kertoi Steelteamin tiedote eilen. Kysymys on teräksen laatu- ja hinnanmäärittelystä ja varastoinnin rahoituksesta (”indeksoinnista”), jonka Deutsche Bank on Steelteamin ja Uudenkaupungin osalta hyväksynyt. Steeltea rakentaa lisää varastotilaa itselleen ja laajenee valmistumassa olevan Uki Metal Centerin tiloihin.

Uudenkaupungin satamasta on tulossa Suomen toiseksi suurin satama teräksen tuonnin ja viennin osalta. Edellä on vain Raahe noin 9.500.000 miljoonalla vuositonnillaan. Nyt Hepokarissa on noin 40.000 tonnia bulkterästä.

Stemcorin ja suomalaisyhtiön yhteistyö on jo käynnistynyt. Stemcor on toimittanut ja ”indeksoinut” Steelteamille 6.000 tonnia kuumavalssattua kelaterästä Hepokariin. Teräserä saapui satamaan kaksi viikkoa sitten. Steelteam on sitoutunut ostamaan erän Stemcorilta kauppahinnalla, joka määräytyy kuukausittain suoraan teräsindeksin tasosta. Indeksihinnan vuoksi Steelteamillä ei ole varastoarvoon liittyvää riskiä. Stemcorin ja Steelteamin tekemä sopimus on voimassa 12 kuukautta.

-Yhteistyö Stemcorin kanssa takaa sen, että pystymme tarjoamaan asiakkaillemme myyntisopimuksen lisäksi optiona instrumentin tulevia hinnan muutoksia vastaan, sanoo Steelteamin toimitusjohtaja Gustaf Kranck. Steelteamin pääasiakkaat ovat pohjoismaalaisia konepaja- ja rakennusteollisuuden yrityksiä.

Teräserän kauppa toteutetaan siis Stemcorin ja Deutsche Bankin solmiman sopimuksen liiketoimena. Deutsche Bank rahoittaa varastoinnin ja tarjoaa teräkselle mahdollisia termiinisopimuksia. -Deutsche Bank on hyväksynyt Uudenkaupungin sataman varastoalueeksi teräksen rahoitukselle, kertoo Stealteamin tiedote. Deutsche Bank on yksi maailman suurimmista teräksen termiinisopimusten takaajista.

Stemcor on perustettu 1951 ja sen pääkonttori on Lontoossa. Pohjoismaiden ainoa toimipaikka on Luulajassa Ruotsissa. Stemcor on syntynyt lukuisien terästeollisuuden, kaivosteollisuuden ja finanssiyhtiöiden fuusioina. Liikevaihto oli viime vuonna noin 6,3 miljardia euroa. Voittoa Stemcor teki ilman veroja 52 miljoonaa euroa ja jakoi osakkaille voittoa 36 miljoonaa euroa. Työntekijöitä yrityksellä on noin 1000. Omia teräsvarastoja yrityksellä on Saksassa (3), Iso-Britanniassa (2) ja Yhdysvalloissa (1). Stemcorilla rahoitusyhtiö Stemcor Trade Finance Limited (1993) palvelee itse yrityksen lisäksi teräksen tuottajia että ostajia.