Työllisyysaste laskee ensi vuonna 67 prosenttiin

Tänä ja ensi vuonna yhteensä 170.000 henkilöä työttömäksi

UU 9.10.2009 - Työllisten määrä vähenee tänä vuonna noin 90.000 hengellä ja ensi vuonna noin 80.000 hengellä. Työllisyysaste laskee alle 67 prosenttiin vuonna 2010. Näin arvioidaan tänään julkaistussa työ- ja elinkeinoministeriön lyhyen aikavälin talous- ja työmarkkinaennusteessa.

–Talouskasvun jyrkästä putoamisesta huolimatta työvoiman kysyntä on toistaiseksi heikentynyt huomattavasti hitaammin. Työvoiman kysynnän lasku on näkynyt erityisesti sekä lomautuksina että tehtyjen työtuntien vähentymisenä, työministeri Anni Sinnemäki arvioi tiedotustilaisuudessa.

–Ensi vuosi on haasteellinen. Työttömyys kasvaa selvästi vielä vuonna 2010 ja työpaikkoja menetetään lähes sama määrä kuin tänä vuonna, sanoi Sinnemäki
Rekisteröityjen työttömien työnhakijoiden määrän tänä vuonna arvioidaan kasvavan 270.000 henkeen ja 330.000 henkeen vuonna 2010. Työttömyysaste nousee tämän vuoden lopulla 9 prosenttiin ja ensi vuonna noin 11 prosenttiin.

Irtisanomisten sijaan monet yritykset ovat lomauttaneet työntekijöitä eivätkä kaikki lomautetut näy työttömyysluvuissa. Osa lomautuksista kuitenkin voi muuttua irtisanomiksi, vaikka muutamissa yrityksissä lomautuksia on myös peruttu.

Työvoimapolitiikan aktiivitoimia voidaan tarjota suhteessa aiempaa harvemmalle koska työttömiä on enemmän. Työttömien aktivointiaste laskee ensi vuonna noin 20 prosenttiin.

Toistaiseksi työvoiman kysynnän lasku on koskenut selvemmin teollisuutta kuin palvelualoja. Työvoiman kysyntä on alkanut heikentyä myös palveluissa. Palvelusektorin merkitys on olennainen paitsi siksi, että suurin osa työpaikoista on palveluissa, myös siksi, että viennin kasvu ei vielä ensi vuonna riitä parantamaan työllisyyttä.

Ennusteen ovat laatineet Johanna Alatalo, Ilkka Nio ja Mika Tuomaala työ- ja elinkeinoministeriön strategia- ja ennakointiyksiköstä.